Review: Fitbit Charge

fitbit chargeVoor mijn verjaardag kreeg ik de Fitbit Charge. Ik wilde al heel lang een Fitbit Activity Tracker hebben, maar vond ze best duur. Nu was er een mooie aanbieding en was het dus tijd om er eentje voor mijn verjaardag te vragen. Hiermee kun je je stappen tellen, maar je kunt er nog veel meer mee bijhouden.

Ik koos voor de Fitbit Charge. Deze heeft net wat meer functies dan de Fitbit Flex. Zo meet hij hoogteverschillen waardoor je ook kunt tracken hoeveel trappen je gelopen hebt, maar het grootste verschil is dat de Charge voorzien is van een klein display. Hierdoor kun je snel zien hoe je ervoor staat. Het scherm laat de volgende dingen zien:

  • De tijd (je hoeft dus geen horloge meer om);
  • Aantal gelopen stappen;
  • Kilometers;
  • Verbrande calorieën;
  • Aantal trappen die je beklommen hebt.

Onderstaande video laat kort zien hoe het display van de Fitbit Charge eruit ziet en welke activiteiten je hierop kunt laten weergeven.

fitbit appNiet alles wat je met de FitBit Charge bijhoudt, kun je ook zien op het display. Daarom is er een handige Fitbit App beschikbaar voor op je telefoon of tablet. Je kunt de devices via Bluetooth met elkaar verbinden. Zo zie je daar het aantal minuten dat je actief bent geweest, kun je bijhouden wat je gegeten hebt en hoe (lang) je geslapen hebt. Als je vrienden toevoegt in de app kun je elkaar ook uitdagen en met elkaar challenges aan gaan.

Je kunt jezelf ook doelen stellen. Zo heb ik zelf ingesteld dat ik iedere nacht 7,5 uur wil slapen. De Fitbit App laat me ‘s morgens zien of ik dit doel ook daadwerkelijk behaald heb. Ook zou ik graag een paar kilo willen afvallen. Ik heb ingesteld wat mijn streefgewicht is en hoe snel ik dit wil behalen. De Fitbit Charge weet mijn lengte en gewicht en heeft daarmee ook een richtlijn van mijn basale stofwisseling en wat ik op een dag kan verbranden met mijn activiteiten. Ik kan invullen wat ik heb gegeten en de app vertelt je dan keurig hoeveel calorieën je nog mag eten of moet verbranden die dag. Ideaal als je bezig bent met gewichtsverlies.

Tot zover ben ik ontzettend enthousiast over mijn Fitbit Charge. Ik merk dat het mij wel motiveert om vaker een stukje te gaan wandelen of even naar buiten te gaan. Het is leuk als je vervolgens kunt zien hoeveel stappen je hebt gezet. Omdat je de armband de hele dag om hebt, telt hij meer stappen dan je telefoon zou doen (die heb ik thuis namelijk vaak ergens liggen en dan telt hij die stappen niet.) Ook heb ik het idee dat hij het redelijk goed meet. Zo heb ik natuurlijk even geprobeerd of hij stappen telt als je springt (ja) en als je met je arm beweegt (nee). Tijdens het oppompen van een luchtbed, had ik bijvoorbeeld geen enkele stap gezet. Dat vind ik echt een pluspunt. Ook kun je invullen of je de Fitbit Charge aan je dominante arm draagt of juist niet, hierdoor kan hij rekening houden met je bewegingen.

Ook de batterijduur vind ik prima. Wanneer de armband helemaal opgeladen is, gaat hij ongeveer vijf á zes dagen mee. Je krijgt een e-mailtje wanneer de batterij bijna leeg is. Uiteraard kun je ook in de app zien hoe het ervoor staat met de batterij, maar het is altijd handig om een extra reminder te krijgen.

Uiteraard is het niet alleen maar positief. Ik heb zelf tot nu toe één nadeel ontdekt en die zit hem in het aantal beklommen trappen. Ik heb nog niet ontdekt hoeveel treden hij rekent voor één verdieping. Wij hebben een flat op de tweede verdieping van ons gebouw. Wanneer je één keer naar boven loopt, rekent hij hiervoor keurig twee trappen. Als ik nog een keer naar boven zou lopen, komt het saldo op drie trappen uit. Hier kan ik ergens nog wel mee leven, maar daar blijft het niet bij. Zo had ik vorige week een dag waarop ik zie thuis was en ik niet beneden was geweest, maar ik had toch 1 floor staan. Ook loop ik wel eens naar beneden om de post te pakken, maar dan blijft de teller op nul staan. Kortom, ik heb geen flauw idee hoe de Fitbit Charge meet hoeveel trappen je gelopen hebt, maar over het algemeen klopt daar weinig van. Het is niet echt iets waar ik last van heb, maar anderzijds vind ik wel dat een functie moet werken als die aanwezig is. Dat is dus nog wel een verbeterpuntje.

1 thought on “Review: Fitbit Charge

  1. Ook ik snap niks van de trappen teller of floor meting. Neem vandaag zeker 11 trappen gelopen….geeft fitbit 1 aan…. geen log8ca te bekennen….

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: