Review: Netgear Nighthawk R8000

De echte computer hobbyisten zijn vaak heel lang bezig om het ideale netwerk op te zetten, de keuzes zijn altijd in de volgende richtingen: Ga je voor supersnelle WiFi of kies je voor bekabelt. Voor de gewone man die gewoon een netwerkje wilt is dit natuurlijk een heel gedoe.

images

Netgear brengt hier verandering in. De Netgear Nighthawk R8000 maakt het makkelijk voor iedereen om een netwerk op te zetten, daarnaast ziet het er ook nog super hip uit. De router komt in een grote doos, en daardoor dachten we eerst waarom zo’n grote door. Maar uitgepakt zien we dat het ook een grote router is die er uit ziet als iets van een andere planeet. Hierdoor hoef je de router dus niet meer ergens achter te verstoppen.

????????????????????????????????????

Het installeren van de Netgear Nighthawk R8000 was eigenlijk heel makkelijk. Waar we de oudere routers kennen van de ingewikkelde menu’s met allerlei instellingen is deze router eigenlijk Plug en Play. De apparaten die we op aansloten met een kabel werkte eigenlijk direct. De rest van de instellingen zijn makkelijk door te lopen in een klein en duidelijk menu. Wil je toch als geek iets meer instellingen, dan is daar een los menu voor.

De snelheid van de Wi-Fi is vaak het probleem van de routers die op de markt zijn. Via de kabel gaat het altijd snel, maar de Wi-Fi maakt het dan langzaam. Hier hebben we bij de Netgear Nighthawk R8000 geen last van. Tijdens onze test haalden we snelheden binnen het netwerk van 160 megabit per seconde. Dit maakt bijvoorbeeld de back-up van onze computer naar de NAS een stuk sneller. Ook andere apparaten in het netwerk toonde aanzienlijke snelheidswinst.

Wat ook heel handig is aan de Netgear Nighthawk R8000 is de functie om verschillende Wi-Fi banden te gebruiken. De router kan een SSID uitzenden op de 2.4Ghz band, maar vervolgens ook een andere op de 5Ghz band. Hiermee kan je zorgen dat je altijd een goed netwerk hebt op elke band, waardoor storingen voorkomen kunnen worden. Heb je aan 2 SSID’s niet genoeg? De router kan er in totaal 6 uitzenden, met allen verschillende namen en wachtwoorden. Zo kan je je netwerk dus ook makkelijk delen doormiddel van bijvoorbeeld een gast netwerk.

netgearr8000-6

Ook is het mogelijk een USB stick aan te sluiten op de router, deze kan vervolgens dan als NAS functioneren. Hierbij viel het ons wel op dat een 8Gb en 16Gb USB stick perfect werken, maar bij 32Gb sticks ziet de router deze niet. En 16Gb als netwerkshare is toch een beetje aan de lage kant.

images (1)

De Netgear Nighthawk R8000 bevind zich in het duurdere segment routers. Tijdens deze test koste hij 299 euro, hiermee maakt het zichzelf de duurste consumenten router die wij konden vinden. Maar met alle opties die deze bied is het ook wel de ideale keuze.

 

Een kleine samenvatting: De router is zeer gemakkelijk in gebruik en ziet er goed uit. Tijdens onze test was er ook duidelijke snelheidswinst te zien. Hiermee is het een ideale koop voor iedereen die een makkelijk maar goed netwerk wil aanleggen.

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: