Getest: Microsoft Office 365

De afgelopen weken heb ik mijn open-office ingeruild voor Office 365 Home Premium. Dit allemaal voor het goede doel, een zo goed mogelijk review voor jullie. Microsoft Office 365 is de nieuwe cloud dienst van Microsoft. Mijn eerste indruk is dat het er goed uitziet en lekker werkt. Ik vond het alleen vrij wit. Iets meer kleur had gemogen. Een groot voordeel zijn ook de prijzen, office mag je gebruiken op 5 computers (of mac’s) waarmee het bedrag eigenlijk op 2o euro per computer komt. Dit zijn natuurlijk mooie prijzen.

office 365 home premium

Nu we het toch over het geld hebben zal ik daar eerst even mee verder gaan. Vroeger was het voor gebruikers het makkelijkst om Office  Home & Student te kopen. Hiermee had je Word, Excel, PowerPoint en OneNote voor ongeveer 125 euro. Dit was wel een levenslange licentie. Je kocht het product en kon het gebruiken zolang je wou. Veel gebruikers van Office (En ook bedrijven) slaan versies over en gebruikte Office gemiddeld 5 jaar (Volgens onderzoeken). Hiermee kwam de prijs eigenlijk op 20 euro per jaar.

Office 365 kost ongeveer 100 euro per jaar. Dus uiteindelijk kost deze office dus veel meer als je het 5 tot 6 jaar gebruikt aangezien Office 365 met een jaarlicentie komt. Als je het bekijkt over een 5 jaar periode betaal je voor Office 365 500 euro. Het grote verschil zit hem er weer wel in dat Office 365 Home Premium met PowerPoint, Outlook, Publisher en Access komt. Dit was voorheen bekend als Office Proffesional. Deze koste ongeveer 400 euro per jaar. Zou je dit op 5 computers installeren dan ben je 2000 euro kwijt. Hiermee is Office 365 dus eigenlijk veel goedkoper. Voor 5 jaar betaal je 500 euro. Ook met andere berekeningen met andere versies van Office zal je blijken dat Office 365 gewoon de goedkoopste oplossing tot nu toe is.

Maar genoeg over het geld. Laten we het weer hebben over Office 365 zelf. Het installeren van Office is heel makkelijk geworden. Je logt in op een website met je Live account. Je kan dan precies zien hoeveel computers je nog mag en welke computers actief zijn. Je kan daar ook computers weer deactiveren. Op de pagina zit een knop Install, je drukt hierop download en het pakket… Opent het pakket en Voila je kan Office installeren. Een kind kan de was doen.

office 365_1

Een groot voordeel is Office on Demand. Met Office on Demand kan je Office documenten in je browser openen en bewerken. Dit gebeurd door een bestandje te downloaden. Dit bestand streamt vervolgens de documenten naar het internet en slaat ze uiteindelijk op in Skydrive. Na het gebruiken verwijderd het programma zichzelf weer en je merkt er niks meer van. Het is dus geen enkel probleem om een keer een computer te gebruiken die nog geen Office heeft.

Office 365_3

Voor de rest zijn er maar weinig veranderingen met Office 2013, met het opstarten krijg je een groot wit scherm waar je kan kiezen uit sjablonen, recent geopende bestanden of een nieuw bestand. Wel is de lees functie nieuw en eigenlijk ideaal. Deze functie open je in het tabblad view en geeft vervolgens een scherm vullende weergave van je tekst (zonder tabs en andere onzin). Wat hier aan opvalt is dat er 2 pagina’s naast elkaar staan en niet zoals vroeger alle pagina’s zonder elkaar.

Een andere grote verandering is de PDF importer, het is nu mogelijk om van een .pdf een .docx maken. Ik moet erbij zeggen dat dit perfect werkt voor tekst bestanden, maar er nog verschillende fouten zitten als je een .pdf importeert met afbeeldingen en grafieken. Iets wat eigenlijk logisch is omdat PDF en Word grote verschillen hebben qua doel.

Powerpoint heeft wel grote veranderingen ondergaan. Er is nu een laserpointer aanwezig waarmee je dingen in de presentatie kan aanwijzen. En het is mogelijk geworden een slide te zien in scherm 1 en te bewerken in scherm 2 waarmee je eigenlijk een perfecte WYSIWYG krijgt. Ook is er een mogelijkheid toegevoegd om online afbeeldingen (via Bing) en filmpjes toe te voegen in de presentatie. Iets wat ik zelf vervolgens heel mooi vind is dat Bing bestanden met een Creative Commons licentie (vrij te gebruiken licentie) hoger indexeert dan bestanden met all rights reserved. Verder zijn er ook nog nieuwe overgangen geïntroduceerd. Al met al vind ik dat PowerPoint vergeleken met vorige versie een stuk verbeterd is.

De veranderingen in Outlook zijn vooral op het gebied van gebruikersvriendelijkheid. Outlook ziet er een stuk opgeruimder uit met de tabs netjes weg gestopt en alles kan geminimaliseerd worden. Hiermee zie je alleen de informatie die je ook echt wilt zien. Ook is er de Hotmail, Live, Outlook.com importer toegevoegd. Je kunt nu makkelijk out-of-the-box je account toevoegen waar je vroeger nog de hotmail connector voor moest downloaden.

Voor de overige onderdelen (Exel, OneNote, Publisher) zijn er wel aanpassingen maar die zijn niet zo heel speciaal. Alle zijn nu vormgegeven in een mooie lay-out en zijn sneller geworden.

Wat ook interessant is zijn de kleine letters. De licentie zegt dat je het ook op draagbare apparaten mag installeren. Dit zou kunnen betekenen dat Office bezig is om het  te kunnen installeren op telefoons en tablets. Op het moment dat ze dit zouden doorvoeren krijgen ze een sterke positie in de markt. Verder krijg je er een beetje Skydrive ruimte en Skype minuten gratis bij.

Office365_2

Mijn eindconclusie is dat Office 365 echt een aanrader is. Het ziet er mooi en strak uit, al is het wel even wennen aan de grote hoeveelheid wit. Het standaard opslaan op Skydrive is ook perfect geregeld waardoor je makkelijk overal bij je bestanden kan. Het openen van Office bestanden online voor computers waarop geen Office staat was voor mij het moment waarvan ik dacht: Ja, Microsoft zo hoort het! Het enige nadeel dat ik vind is dat Office 365 erg duur is als je het maar op 1 computer installeert. Maar welk gezin heeft er tegenwoordig maar 1 computer?

 

You May Also Like

1 comment

Berend Weij. says:

Beste Pel Laurens,

De slotzin: Het enige nadeel dat ik vind is dat Office 365 erg duur is als je het maar op 1 computer installeert. Maar welk gezin heeft er tegenwoordig maar 1 computer?

Dit is niet gericht op een één persoon gezin. Ik ben een 67 jarig alleen levende secretaris van een groep. Gebruik van Office 365 op mijn enige laptop wordt dus een dure grap.
Dan toch maar op zoek “Office Home & Student”. Gebruik nu een oude bedrijfsversie van Office.
Of heb je voor mij een ander goedkoop alternatief.

De hartelijke groeten van Berend Weij

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.