Een goed toetsenbord kiezen, hoe doe ik dat?

Als je veel met computers in de weer bent, is een goed toetsenbord van groot belang. Je wilt natuurlijk zo eenvoudig mogelijk een stukje tekst typen. Als je veel gamet is een perfect keyboard ook onmisbaar. Het kan er niet alleen voor zorgen dat je sneller werkt, maar kan ook ergonomisch beter voor je zijn. Zelfs als je al een keyboard bij je laptop of iPad hebt, is het soms aan te raden om nog een extern toetsenbord erbij te nemen. Maar hoe kies je een goed toetsenbord uit dat precies bij jouw wensen past?

Welke uitvoeringen zijn er te krijgen?

Er zijn talloze soorten op de markt, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Sommige herken je misschien niet eens direct, zoals de ergonomische toetsenborden. Deze zijn vaak in tweeën gedeeld, waardoor je een natuurlijkere houding aanneemt. Zo voorkom je RSI-klachten aan polsen en armen. Gelukkig hoef je niet per se voor zo’n “gek” ontwerp te gaan en is een extra rustbalk voor je polsen vaak al voldoende om pijntjes tegen te gaan. Eventueel kun je een losse polssteun kopen.

Verder is er het verschil tussen modellen die de hele dag op je bureau liggen of die je juist overal mee naar toe wilt nemen. In het eerste geval is het niet zo erg als het keyboard een beetje groot is, maar in het tweede geval wil je toch een wat handzamer exemplaar. Wist je dat er zelfs oprolbare toetsenborden zijn? Daarnaast kun je kiezen uit draadloos of bedraad, met of zonder backlight en met of zonder numerieke pad. Ook kun je in plaats van voor het QWERTY toetsenbord te kiezen ook voor de AZERTY layout gaan, deze wordt veel gebruikt in België en Frankrijk.

Welk toetsenbord is geschikt voor mij?

Voordat je er een uitkiest moet je eerst nagaan waarvoor je het veel gebruikt. Gebruik je het echt om te typen of juist om te gamen? Maak je veel berekeningen, gebruik je hem ook voor andere apparatuur zoals tablets en telefoons of wil je hem vaak meenemen? Een speciaal gaming toetsenbord is ideaal als je vaak gamet. Hierop kun je bijvoorbeeld de toetsen zelf programmeren, de toetsen van onderen verlichten zodat je ook in het donker kunt spelen en zitten er vaak extra knoppen in. De duurdere gaming toetsenborden hebben ook andere toetsen, waardoor je minder hard hoeft te drukken. Ook zit er vaak een anti-ghosting functie op, dit betekent dat je meerdere toetsencombinaties tegelijk in kunt drukken, zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd bewegen en schieten.

Sommige mensen willen hun tablet en soms zelfs telefoon gebruiken als een soort laptop. Aangezien je via het kleine keyboard op je telefoon niet heel snel en ergonomisch verantwoord typt, kun je dan ervoor kiezen om een tablet keyboard te nemen. Dit sluit je aan via Bluetooth en zo kun je op al jouw devices gemakkelijk en snel typen.

Als je veel berekeningen maakt is het handig om een model met numeriek pad te nemen. Als je dit niet doet bespaar je veel ruimte, maar als je het toetsenbord nooit meeneemt maakt dit niet veel uit en kan het alleen maar handig zijn. Verlichte toetsen zien er leuk uit, maar zijn vooral handig als je in donkere ruimtes werkt. Als je ook je muziek wilt bedienen is het handig als hier speciale knoppen voor zijn, let hier dus goed op bij het uitzoeken van een keyboard. Ook moet je beslissen of je voor bedraad of draadloos gaat. Als je een bedraad toetsenbord kiest zul je nooit batterijen hoeven te vervangen, maar heb je wel minder bewegingsvrijheid. Met een draadloos Bluetooth toetsenbord kun je alle kanten op, maar heb je wel vaker batterijen nodig of moet je deze af en toe opladen. Hoe vaak scheelt per apparaat, let daarom op de batterijduur als je een keyboard koopt. Sommige batterijen gaan wel een paar jaar mee! Ook als je computer geen Bluetooth heeft, is een draadloos keyboard geen probleem. Je krijgt er namelijk een kleine Bluetooth-ontvanger bij die je dan in een USB A-ingang kan doen.

Een toetsenbord online kopen

Een toetsenbord online kopen is geen probleem. Als je de reviews bestudeert hoef je hem niet eerst zelf uit te proberen om te achterhalen of het fijn typt. Vooral van de bekendere merken zoals Logitech kun je eenvoudig recensies online vinden. Veel webshops bieden ook garantie, dus als je het toch écht niets vindt zoek je gewoon een andere uit!

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: