Waar let je precies op bij het kopen van een docking station?

Zodra je verschillende kabels wilt verbinden aan je laptop kun je poorten tekortkomen, of wordt de wirwar aan draden teveel van het goede en kun je niet meer lekker werken aan je laptop of MacBook. Een dockingstation biedt dan uitkomst. Dit werkstation vormt de connectie tussen je laptop en alle overige apparatuur. Tussen dock stations onderling bestaan dan wel weer verschillen. Zorg dat je de juiste koopt die precies over de poorten beschikt die je nodig hebt en die aansluit bij jouw besturingssysteem.

Verschillende functies van het dockingstation

Een dock station fungeert als een soort communicatiemiddel tussen jouw laptop en overige apparatuur. Je kunt je printer er op aansluiten, maar ook een of twee extra monitoren. Daarnaast zijn er dock stations waar een mobiele telefoon of laptop aan opgeladen kan worden. Handig, maar let goed op dat je de juiste dock station koopt voor jouw device. Het kan zijn dat jij bijvoorbeeld een HDMI kabel wilt kunnen koppelen, of zelfs twee stuks. Niet ieder dock station biedt deze optie. Daarnaast is het van belang dat het dock station over de juiste usb c poort beschikt voor het aansluiten van een extra monitor.

Overige randapparatuur die optioneel kunnen worden aangesloten zijn bijvoorbeeld luidsprekers, webcams, SD kaartlezer en een extra toetsenbord. Een dock station zorgt er tevens voor dat je jouw laptop in een slag los koppelt van alle randapparatuur. Je hoeft niet telkens alle snoeren en kabels te verwijderen; deze blijven gewoon netjes op hun plaats achter in het dock station.

Welk type docking station heb je nodig?

Afhankelijk van het besturingssysteem van jouw laptop kies je een voor matchend dock station. Feitelijk zijn er twee computer besturingssystemen, namelijk Windows en MacOS van Apple. Dockingstations kunnen zowel uitsluitend Windows ondersteunen, of MacOS, of beiden. In het laatste geval gaat het dan om een universeel dock station.

Heb jij een macbook, dan kies je waarschijnlijk bij voorkeur voor een macbook dock station. Gebruikers van Apple zijn meestal niet zo happig op een universeel te gebruiken device. Het doc station uitsluitend voor Apple devices biedt meestal ook meer functies en specifieke poorten.

Wat moet het dock station bieden?

Categoriseer voor jezelf welke apparaten jij wilt kunnen verbinden aan het dock station. Moet er een extra beeldscherm kunnen worden aangesloten? Wil je een internetkabel kunnen aansluiten op een ethernet poort, zodat je laptop of MacBook over sneller internet beschikt (in plaats van draadloos internet)? En moet het dock station zowel je mobiel als je laptop gelijktijdig opladen? Zodra je alles op een rijtje hebt kun je het dock station uitzoeken dat over alle poorten beschikt die jij nodig hebt.

Kom je er niet uit (het is natuurlijk een vrij technische aangelegenheid), kijk dan op je laptop zelf na welk type het betreft en welke versie van het besturingssysteem gebruikt wordt. Aan de hand van deze gegevens weet je zeker dat je de juiste dock station koopt.

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: