Zo host je eenvoudig je eigen minecraft server

Het wordt wel het Lego van de digitale generatie genoemd. Minecraft is na Tetris het tweede best verkopende computerspel aller tijden. Ook na elf jaar lijkt er geen einde te komen aan de populariteit van Minecraft. Bedenker Markus Persson mag zich inmiddels miljardair noemen. Niet slecht voor een hobbyist die op zijn slaapkamer begon met het in elkaar zetten van het spel. Echte fanaten spelen Minecraft op een eigen server. Wil je weten hoe? Lees dan verder!

Waarom zou je voor Minecraft een eigen server bouwen?

Het spel wordt compleet online aangeboden via de eigen servers van Minecraft. Waarom zou je dan je eigen server willen hosten? Het antwoord is simpel. Om zelf de touwtjes in handen te hebben. Vergelijk het maar met websites. Die kun je ook via gratis online systemen opzetten, maar dat levert altijd beperkingen. Enkele voordelen van een eigen server voor Minecraft zijn:

  • Je speelt met je eigen vrienden / bekenden
  • Je zet de digitale wereld – letterlijk – naar jouw hand
  • Je bepaalt zelf de regels
  • Je bouwt je eigen online community

Het biedt dus best wel wat voordelen om zelf je eigen server voor Minecraft te hosten. Maar als je nog niet eerder met dat bijltje hebt gehakt, loop je misschien tegen wat problemen op. Gelukkig ben je niet de eerste die hiermee te maken krijgt. Je kunt dus altijd terugvallen op de honderden tutorials die door andere spelfanaten inmiddels online zijn gezet.

Zo ga je te werk

Een belangrijke vraag is natuurlijk wat de capaciteit van jouw server moet zijn. Bij het kiezen van jouw Minecraft hosting kijk je in eerste instantie naar het aantal beoogde spelers. Uitgaande van een server met 10 plugins moet je uitgaan van pakweg 2/3GB ram, op de nieuwste versies. Daarnaast moet je nog rekening houden met de aantal spelers op je server. Wij raden 1GB ram per 10/15 spelers aan. Voor een server met mods heb je meer geheugen nodig, maar dat is helemaal afhankelijk van het gekozen modpack. Hierover kunnen we dus geen standaard informatie verstrekken.

Heb je toegang tot je server, dan regel je natuurlijk eerst de benodigde plug-ins. Zijn die eenmaal geïnstalleerd, dan wordt het tijd om te bepalen wie OP (admin) mag worden. Creëer vervolgens je spawn en let daarbij zowel op een aantrekkelijke lay-out als de functionaliteit. Daarna is het een kwestie van het zoeken naar deelnemers die Minecraft op jouw server willen komen spelen. Hierbij geldt: heb geduld!

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.