De gebruikte iPhone

Eigenlijk is het best vreemd. Veel mensen kiezen voor een gebruikte auto en speuren de autosites af en gaan zelfs naar Duitsland. Betreft het elektronica dan zijn de meesten een stuk huiveriger. Toch kun je zelfs met garantie prima een gebruikte smartphone kopen.

Tweedehands

Een refurbished telefoon is eerder gebruikt, maar volledig gerepareerd, schoongemaakt en voorzien van nieuwe onderdelen met de nieuwste software. Zo nodig is het product voorzien van nieuwe onderdelen zoals een batterij of nieuwe behuizing. Koop je bijvoorbeeld een refurbished iPhone 7 dan zijn de prijzen de helft van de oorspronkelijke bruto adviesprijs.

Keurmerk

Een speciaal keurmerk moet kopers van refurbished smartphones garanderen dat een gebruikte telefoon van uitstekende kwaliteit is. Het nieuwe Keurmerk Refurbished biedt zekerheid over de kwaliteit van de toestellen. Drie bekende verkopers mogen het keurmerk hanteren: Forza Refurbished, Leapp en Renewd. Het keurmerk geldt in eerste instantie alleen voor iPhones.

Inspectie

Het keurmerk houdt in dat elke smartphone op minstens 50 punten is geïnspecteerd. Gekeken wordt naar besturingssysteem, de aanraakfuncties, cameralens, microfoon en de werking van bluetooth en Wifi. Onderdelen die kapot of ernstig beschadigd zijn, dienen vervangen te worden. Er geldt een garantie van 24 maanden. Keurmeester TÜV Nederland verricht controles via technische audits.

Gradaties

Er zijn drie cosmetische gradaties; de eerste categorie heeft geen gebruikssporen; bij de tweede categorie zijn er lichte krasjes aanwezig en bij categorie drie zijn er meer zichtbare gebruikssporen. Het spreekt voor zich dat de prijs ook bij die laatste categorie nog interessanter is.

In 2018 had ongeveer 2 procent van de Nederlanders een refurbished toestel. Apple is met grote afstand het populairste toestel. Van elke 100 verkochte refurbished smartphones zijn er 94 iPhones en slechts 6 Android. Dankzij het keurmerk zal de populariteit van refurbished telefoons toe nemen. Het Keurmerk Refurbished biedt consumenten meer vertrouwen en zekerheid bij het aanschaffen van refurbished producten.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.