Vandaag kondigt Nikon de D810A aan voor Astrofotografie

Vandaag kondigt Nikon de D810A aan, de eerste FX-formaat D-SLR die is ontworpen voor astrofotografie. Met een scala aan speciale functies legt deze camera schitterende beelden van 36,3 megapixels vast van de kosmos.

155992-D810A_TY_01_005_Horsehead_A3-d71aeb-original-1423491638

De D810A is een speciaal aangepaste versie van Nikon´s uitblinker in hoge resolutie, de D810. Deze gespecialiseerde D-SLR met een opnieuw ontworpen infrarood filter is vier keer zo gevoelig voor de H-alfa spectraallijn (een golflengte van circa 656 nm). Voor het eerst kunnen met een Nikon de ware kleuren worden vastgelegd van nevels en gaswolken die uitstralen op de waterstof-alfagolflengte, zonder dat er een cameramodificatie is vereist. Naast het nieuwe filter werken ook de ultrahoge ISO-waarden van de camera, het uitstekende oplossend vermogen en een scala aan gespecialiseerde functies samen om ervoor te zorgen dat fotografen de wonderen van de ruimte in schitterende details kunnen vastleggen.

Astrofotografie met hoge resolutie

Als een aangepaste versie van de camera die het beste oplossend vermogen heeft van alle Nikon D-SLR´s, is de D810A een echte geweldenaar. De FX-formaat sensor is ontworpen om de beste beelddetails te bieden en produceert contrastrijke beelden van 36,3 megapixels met een minimum aan valse kleuren. Het standaard ISO-bereik van 200-12.800 is uitbreidbaar tot ISO 51.200 (equivalent) en de 3D-ruisonderdrukking maakt heldere, goed gedefinieerde beelden bij hoge ISO-waarden mogelijk. Nikon´s snelle en krachtige EXPEED 4-beeldverwerkingsengine verbetert de algehele prestaties van de camera.

Aangepast infrarood filter

De D810A levert resultaten die onmogelijk te behalen zijn met een standaard D-SLR. De D810 is al een populaire camera bij astrofotografen: de camera heeft het vermogen om de nachtelijke hemel te fotograferen, maar een standaard camerasensor is niet het meest geschikt om beelden te maken van nevels en gaswolken die uitstralen op de H-alfagolflengte. Om een rode kleurzweem te voorkomen beperken de optische filters van gewone D-SLR´s de doorgifte van rood licht met een lange golflengte in het zichtbare gebied. De eigenschappen van het optische filter van de D810A zijn daarentegen aangepast om circa viermaal zoveel rood licht van de waterstof-alfa spectraallijn door te laten (vergeleken met de D810). Het resultaat is dat fotografen nu de prachtige, ‘echte rode’ kleur kunnen vastleggen van nevels en gaswolken die uitstralen op de H-alfagolflengte zonder dat er een cameramodificatie vereist is. De voordelen van de aanpassingen van de D810A zijn overduidelijk, ook wanneer u sterrenvelden en sterrenhemels fotografeert.

Speciale functies

De D810A is uitgerust met een aantal speciale functies die sommige van de uitdagingen waar astrofotografen mee te maken hebben effectief aanpakken. Naast de standen Bulb en Tijd is er de nieuwe stand Handmatige instelling voor langdurige belichtingen, die belichtingstijden tot maximaal 900 seconden mogelijk maakt. Om interne trillingen tijdens de belichting tot het minimum te beperken kunt u de elektronische eerste-gordijnsluiter activeren om de kans op micro-onscherpte te verminderen. Wanneer u met livebeeld fotografeert, helpt een virtueel belichtingsvoorbeeld in de standen Bulb en Tijd bij het scherpstellen en kadreren. Ook kan, net als bij de D810, het livebeeld tot wel 23x worden vergroot, zodat de scherpstelling zeer kritisch en met een grote nauwkeurigheid kan worden gecontroleerd. Ook de virtuele horizon is in kleur aangepast (rood i.pv. geel) zodat uw oog niet beïnvloed wordt in de donkere omstandigheden van de astrofotografie.

Extra lang fotograferen

De D810A is gemaakt voor langdurig fotograferen en het energiebesparende ontwerp zorgt ervoor dat de camera gegarandeerd duizenden beelden met lange sluitertijden maakt. Met de EN-EL15 accu zijn maximaal 3680 foto´s1 op één enkele lading te maken en met extra stroombronnen kunt u zelfs nog langer fotograferen; Nikon´s optionele MB-D12 multifunctionele battery pack sluit naadloos aan bij de camera en hiermee kunt u met één enkele lading tot wel 10.660 foto´s maken.2 De volgorde van de gebruikte accu´s kan via de camera worden geselecteerd en ingesteld. Als u nóg langer wilt fotograferen, kunt u de optionele EH-5b lichtnetadapter met de EP-5B adapter gebruiken.

NIKKOR-objectieven

Een groot voordeel van de D810A is dat u NIKKOR-objectieven kunt gebruiken. NIKKOR-objectieven worden wereldwijd door astrofotografen geprezen en zorgen dat het volledige potentieel van de 36,3-megapixel sensor van de camera ten volle wordt benut. Voor een camera met zo veel pixels zijn objectieven van de hoogst mogelijke kwaliteit van vitaal belang: FX-formaat objectieven garanderen uitmuntende resultaten, van super groothoekobjectieven zoals de AF-S NIKKOR 14–24 mm f/2.8 ED tot een krachtig teleobjectief als de AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon D810A is leverbaar vanaf 28 mei 2015. De adviesprijs bedraagt €3.799,- .

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.