Getest: VaultPress

WordPress heeft een eigen backup tool genaamd WordPress. WordPress heeft deze tool VaultPress genoemd en het is te vinden op http://www.vaultpress.com. Voor onze test hebben we gebruik gemaakt van het Enterprise account, maar we zullen vooral de basic opties behandelen. VaultPress is in tegenstelling tot de meeste WordPress diensten geen gratis dienst. Het goedkoopste pakket kost 15 dollar per maand. Maar dit is het geld meer dan waard!

 

vaultpress logo

Voor het gebruiken van de dienst heb je een gratis WordPress.com account nodig. Na registratie kan er op VaultPress.com ingelogd worden en besteld. Na de bestelling ontvang je bijna direct de gegevens die je nodig hebt voor je plugin. De plugin zelf is niet te vinden in de Plugin store van WordPress.org maar moet echt via VaultPress gedownload worden. De installatie van de plugin zelf is makkelijk, je hoeft alleen de registratie code op te geven. Hierna begint hij gelijk met werken.

vaultpress beginscherm

De plugin maakt nu een backup van de belangrijkste mappen van je WordPress installatie. Dit gaat helaas nog al langzaam en in mijn geval kwam ik tot de conclusie dat de weblog niet werkte voor mobiele gebruikers tijdens dit proces. Ik raad dus aan om deze stap pas te doen in de avond uren. De balk boven in beeld laat wel duidelijk zien waar het op dat moment mee bezig is. Deze complete stap duurde bij mij 70 minuten. Hou er rekening mee dat een drukke blog met veel afbeeldingen enkele uren extra bezig is. Na het afronden van de backup ontvang je netjes een e-mail. Je kan ook gewoon je browser sluiten zonder dat het proces stopt.

Nadat je eerste backup gelukt is hoef je voortaan niet meer lang te wachten. Elk bestand dat je upload of bewerkt word binnen een uur doorgestuurd naar VaultPress. Hiermee is er dus altijd een complete backup klaar voor als het mis gaat. In het dashboard van VaultPress heb je vervolgens de optie om de backup te downloaden naar je eigen computer. Je hebt er ook de restore knop, via de restore kan je de hele site terug plaatsen. Maar je kan ook kiezen om alleen de themes, plugins, database, of uploads terug te zetten. Met slechts 1 druk op de knop word dat vervolgens geregeld, en je word weer per mail geïnformeerd wanneer het voltooid is.

Naast backups maken heeft VaultPress een paar extra goede functies. En van mijn favoriete is de security scan. VaultPress scant op het moment dat jij wilt je website op malware en virussen. Op het moment dat je dit niet zelf doet zal VaultPress zelf een keer per dag scannen. De resultaten hiervan ontvang je per e-mail, je wordt dus gelijk op de hoogte gebracht en je hoeft niet eerst naar het dashboard  toe te gaan. Op het moment dat er wel malware word gevonden dan biedt VaultPress een one-click oplossing aan, werkt dit niet? Dan helpen de experts je verder.

Vaultpress Security Scan

Een andere functie die VaultPress bied zijn statistieken. Via het VaultPress dashboard kan je de statistieken inzien over je blog. Denk hierbij aan iets andere statistieken dan die je van je webhost krijgt. VaultPress toont hoeveel posts / comments / uploads je per dag krijgt / doet. En geeft daarnaast aan op welke dag en hoe laat je de meeste comments krijgt of blogpost maakt.

vaultpress stats

VaultPress belooft dat je site snel weer online als er iets fout gaat, dat hebben we getest. Ik heb per ongeluk de map wp-content weg gegooid en je raadt het al… De site werkt dan niet meer. Door na het dashboard te gaan en op restore te klikken had ik de map terug op mijn server binnen een kleine 15 minuten. Binnen deze 15 minuten ontving ik ook nog een mailtje van VaultPress dat mijn site problemen vertoont. Dus zou de website offline gaan zonder dat je zelf achter de computer zit word je via e-mail geïnformeerd.

Vaultpress Restore

Conclusie: Mijn mening over VaultPress is dat het zeker zijn geld waard is als je kiest voor de goedkope versie van 15 dollar per maand. Voor 15 dollar per maand kan je gewoon rustig slapen s’nachts en weet je zeker dat er altijd een backup beschikbaar is van je site. De software installeert zich makkelijk en de functies wijzen zichzelf. Het enige grote nadeel is dat de eerste backup lang duurt. Maar dat is alleen de eerste keer, hierna gaat alles automatisch. Voor mensen die zeker willen weten dat hun blog veilig is dan is dit de oplossing, voor een laag tarief heb je zowel security advies, security scans en audits en backups van hele goede kwaliteit. Dat ga je voor dit bedrag nergens anders krijgen. En wie heeft er nou meer verstand van WordPress dan de de makers van WordPress?

Lees meer artikelen over WordPress

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.