Getest: Je eigen Dropbox met ownCloud

ownCloud is open-source software geschreven in PHP. ownCloud is software bedoeld om bestanden op te slaan, te synchroniseren en delen. In principe heeft ownCloud deze basis functies als Dropbox, alleen het is een stukje beter.

Het ownCloud project is drie jaar geleden begonnen door Frank Karlitschek. Na drie jaar zit ownCloud inmiddels in versie 4 en is beschikbaar in 42 talen. ownCloud kan gebruikt worden voor thuisgebruik maar ook voor enterprise gebruikers. Omdat ownCloud een open-source programma is kan het op elke pc geinstalleerd worden zonder moeilijke licenties of beperkingen.

De agenda en fotogalerij opties in ownCloud maken de mogelijkheden nog groter. De door ownCloud aangeboden appstore maakt het daarna helemaal perfect. Er zit bijvoorbeeld in virusscanner tussen de beschikbare apps. Maar een interessante app is de torrent app. Via deze app kan je torrent direct downloaden in je ownCloud, hiermee kan je dus 24/7 je torrent downloaden die daarna netjes naar je computer gesynced worden.

Een voordeel voor van ownCloud is dat je het op je eigen hardware installeert. Dit houdt in dat je zelf de controle hebt over waar je data word opgeslagen en wat de beperkingen zijn. Een ander voordeel is dat je Google Drive en Dropbox kan koppelen. Wil je je dropbox data backuppen naar ownCloud, geen probleem. Heb je het liever andersom ook geen enkel probleem, ownCloud maakt een backup van alle data naar Dropbox.

Ik heb ownCloud een tijdje getest en eigenlijk bevalt de software goed. Het doet wat het belooft, maar toch denk ik dat ik bij Dropbox blijf. Het feit dat het op eigen hardware draait maakt het duurder dan Dropbox, en voor mij maakt het niet uit waar mijn foto’s opgeslagen worden. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor bedrijven liever alles in eigen controle hebben.

De officiële website vind je hier.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.