Getest: Cisco WRT160N wireless router

Een snelle router met groot bereik hoeft niet duur te zijn. Linksys (Cisco) heeft de WRT-160N als een van de goedkopere maar snelle Wireless routers. Op dit moment kost een rond de 100 euro.

 

linksys wrt160N

 

De router is ideaal voor mensen die een nieuw thuisnetwerk willen opzetten. De router werkt perfect met videostreaming, gaming of gewoon het surfen op het internet. Door het mooie design hoeft de router ook niet ergens achterin een hoekje te worden geplaatst.
De WRT160N ziet er net zo strak uit als de rest van het moderne computerapparatuur dat momenteel op de markt is. Het design word nog mooier door het ontbreken van antennes. Cisco heeft de antennes aan de binnenkant geplaatst boven op de router. Het enige nadeel aan het design zijn de lampjes. Zit je in de nacht te werken dan zijn deze lampjes best wel fel en trekken je aandacht. Het licht had  best iets zachter mogen staan.

De WRT160N heeft 4 poorten voor internet via een kabel. Deze poorten zijn 10/100Mbps wat laag is. Andere routers in dezelfde klasse hebben al wel een 1000Mbit poort. Maar het internet in Nederland  is vaak nog nog onder de 100Mbps dus echt verschil maakt het niet. Voor het wireless word er gebruik gemaakt van een 2.4GHz access point. De WRT160N kan overweg met 802.11b/g maar ook met de nog in ontwikkeling zijnde 802.11n netwerk. In theorie kan de router een wireless snelheid aan van 300Mbps. Echter met de huidige techniek is dit vooral theorie. Het is op dit moment nog voor geen enkele wireless router mogelijk deze snelheid te bereiken.

Ik heb de router getest op het 802.11n  netwerk met een snelheid van gemiddeld 15.2MBps. Bij deze test zat er 1 muur tussen de laptop en de router en een afstand van ongeveer 10 meter. De maximale afstand waarmee ik de router nog kon bereiken was rond de 50 meter. Hierbij stond de router binnen en het mobiele apparaat buiten.

Het installeren van de router is heel simpel. Er is een CD aanwezig die je erbij helpt. Het installatie proces helpt je verder met het instellen van het Wireless en helpt je met alle opties. Hij vraagt eerst de netwerk naam (SSID) en daarna een wachtwoord. Daarnaast kunnen apparaten geïnstalleerd worden met Wi-Fi Protected Setup (WPS) hiermee kan het wireless worden geïnstalleerd met 1 druk op de knop, tenminste als je laptop ook WPS ondersteund.

Voor gebruikers met iets meer ervaring is het normale configuratie menu ook aanwezig. Dit menu ondersteund Quality of Service (QoS) waarmee het gamen op VoiP verkeer geoptimaliseerd kan worden. Verder kan de router ook overweg met het RIP protocol waarmee het met andere routers in het gebouw zou kunnen communiceren.Verder kan je nog verschillende opties met MAC adressen en de ethernet poorten. Behalve die standaard en simpele functies zijn er maar weinig opties op het gebied van beveiliging. De router komt wel met SPI aan standaard. En je kan sites met JAVA of ActiveX blokkeren maar daar houdt het op. Er zijn geen opties om te blokkeren op basis van IP nummers, URL of keywords.

De router heeft na installatie een flinke tijd gedraaid en bleef hierbij koud en stabiel. Hiermee is het voor mij duidelijk dat de router ook over langere periodes betrouwbaar is. De router is heel geschikt voor mensen met weinig ervaring met computers. Maar ook gebruikers met veel ervaring zullen tevreden zijn met dit apparaat.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.