Franse overheid wil het TOR netwerk blokkeren

Na de aanslagen in Parijs is de Franse politie en overheid bezig met het aanpassen van hun bevoegdheden. Dit doen ze doormiddel van een aantal Wetsvoorstellen. Hieronder is ook een wetsvoorstel voor het verbieden van het Anonieme TOR-netwerk. Deze informatie is naar buiten gebracht door de Franse krant Le Monde, nadat hun een document hebben ingezien van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Tor

Daarnaast zou de politie graag een wet zien “ter blokkering en verbod van communicatie via het Tor-netwerk.”. TOR is een netwerk van servers die onderhouden wordt voor vrijwilligers die samen voor een vrijwel anoniem netwerk zorgen. Dit wordt ook wel het Deep Web genoemd. Lees hier ons artikel over het Deep Web

Hoewel het TOR netwerk ook voor legitieme redenen gebruikt wordt denkt de Franse politie enkel aan de terroristen die ook het Deep Web gebruiken om te communiceren. Als de wet zou worden aangenomen is het nog maar de vraag hoe ze het TOR netwerk zouden willen blokkeren binnen hun landsgrenzen. Er zijn verschillende landen die het eerder geprobeerd hebben, maar het is nog geen land gelukt. Zo kunnen de openbare bekende TOR relais makkelijk geblokkeerd worden, het is echter voor iedereen mogelijk om binnen een paar uur een niet bekende relais neer te zetten, waardoor het verkeer alsnog mogelijk wordt.

In het document van de Franse directie van burgerlijke vrijheden en Juridische Zaken (DLPAJ) wordt afgevraagd of sommige van de voorgestelde wetten, inclusief het blokkeren van TOR, in strijdt met de grondwet zijn.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.