Wat is het Deep Web?

Wat is het Deep Web? Dat is de eerste vraag die ik wil beantwoorden in een serie van blog-posts over dit fenomeen. Veel mensen hebben wel gehoord van het Deep Web, of van het Hidden Web or het darknet zoals het ook vaak genoemd wordt. Voor de makkelijkheid blijf ik het door de serie heen het Deep Web noemen.

icebergdeepweb

Maar het antwoord op de vraag: Het is een groot gedeelte van het internet die niet geïndexeerd wordt door Google of andere zoekmachines. Dit neemt ongeveer 90% van het internet in beslag. In theorie vallen hier dus ook alle FTP servers, en pagina die met een wachtwoord beschermd zijn ook onder.

Maar in deze serie ga ik die eerder genoemde soorten pagina’s niet behandelen, dit omdat deze eigenlijk niet met Deep Web bedoeld worden. Als mensen over het Deep Web spreken bedoelen ze het gedeelte van het internet waar wetten niet lijken te gelden, en waar een apart internet protocol voor nodig is waardoor de zoekmachines er niet bij kunnen.

Om het Deep Web te betreden heb je software nodig. De meeste gebruikte software hiervoor is The Onion Router, of kortweg TOR. Hoe je TOR moet gebruiken komt in een latere post naar voren. Doormiddel van TOR kan je gebruik maken van het Deep Web. TOR zorgt voor ervoor dat je .onion domeinnamen kan gebruiken, maar ook dat je anoniem kant surfen en mailen.

Door de anonimiteit is het heel makkelijk om onsmakelijke dingen te vinden op dit gedeelte van het internet. Het Deep Web lijkt op het wilde westen van het internet, je kan er zonder problemen wapens of drugs kopen. Alle soorten porno zijn er zonder problemen te vinden, en de vreemdste soorten Gore zijn er te vinden.

Maar door de anonimiteit is het ook een veilige plek op het internet, het is niet alleen maar slecht. Het Deep Web wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld Klokkenluiders, journalisten en de white en grey hat hackers. Hiervoor was het TOR network oorspronkelijk ook eigenlijk bedoeld.

Ik hoop dat deze blog je een beetje meer inzicht geeft over het fenomeen. Heb je nog vragen laat gerust een reactie achter. Of lees de andere blogs in deze serie.

You May Also Like

1 comment

[…] Daarnaast zou de politie graag een wet zien “ter blokkering en verbod van communicatie via het Tor-netwerk.”. TOR is een netwerk van servers die onderhouden wordt voor vrijwilligers die samen voor een vrijwel anoniem netwerk zorgen. Dit wordt ook wel het Deep Web genoemd. Lees hier ons artikel over het Deep Web.  […]

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.