Wat is Dark Fiber

Een veel terugkomende term is Dark Fiber. Maar wat is Dark Fiber? Iedereen kent inmiddels wel de gewone Fiber, ook wel glasvezel genoemd. Dit is een supersnelle internet verbinding die je kan afnemen. Met een gewone glasvezel verbinding gebruiken meerdere personen dezelfde lijn naar verschillende locaties. Hiermee krijg je thuis dus je gewone internet verbinding. Met Dark Fiber zit het net een klein beetje anders.

 

Wat is Dark Fiber

Dark Fiber is een glasvezel verbinding door door een gebruiker wordt aangeschaft voor een langere periode. Het gaat hier vaak om periodes van minimaal 15 jaar, en de gebruikers zijn eigenlijk altijd bedrijven. Door het zelf aanschaffen van de Dark Fiber krijgt de gebruiker het alleenrecht tot het gebruiken van de verbinding. Hiermee krijgt de gebruiker dus een snelle verbinding tussen punt A en punt B zonder dat het verkeer zijn eigen netwerk verlaat.

Dark Fiber wordt daarom vooral gebruikt voor verbindingen tussen twee kantoren van bijvoorbeeld grote bedrijven, of voor verbindingen tussen datacentra van een provider. Omdat de verbinding niet gedeeld wordt en niet door een derde partij beheerd wordt geeft dit een veilige verbinding, met geen bandbreedte limieten en andere beperkingen.

Een grote beperking op het gebruik van Dark Fiber zijn de kosten, het aanleggen van een Dark Fiber verbinding is zeer duur. Het aanleggen van een Dark Fiber kost tussen de 20 euro en de 50 euro per meter. En bij het gebruik maken van Dark Fiber moet de gebruiker ook zelf zijn apparatuur hebben voor het belichten van de verbinding.

Wat is Dark Fiber nog meer?

De term Dark Fiber wordt ook gebruikt voor een fiber kabel die nog niet, of niet langer in gebruik is. In dit geval gaat het vaak om een publieke fiber die door een provider aangelegd is en nog niet op het netwerk is aangesloten, of niet langer op het netwerk is aangesloten. Deze term van Dark Fiber is echter niet wat er vaak mee bedoeld wordt.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.