Wat een leuke USB stick zo leuk maakt

Zelfs in een wereld van clouds houdt de USB stick stand. Als back-up of voor de installatie van besturingssystemen blijft de kleine vinding extreem handig. Maar hoe haal je het maximum uit je flashdrive en waarop moet je letten wanneer je er een koopt?

Waarom een goedkope USB stick goedkoop is

Verschillen twee verder vergelijkbare USB sticks van prijs, dan ligt dat aan de kwaliteit van die componenten die bepalen hoe snel en goed de drive zal werken. Voor wat betreft de snelheid zijn meer bepaald 2 factoren voornaam: de USB-poort en de onderdelen van de flashdrive. Een USB 3.0 (grofweg 100 MB per seconde) is bijvoorbeeld enkel effectief sneller dan een USB 2.0 (grofweg 15 MB per seconde) wanneer 3.0 standaard ondersteund wordt door poort en drive. Is het flashstation een 3.0, maar de computerpoort een 2.0, dan verloopt de overdracht aan een 2.0 snelheid. De tweede factor die de overdrachtssnelheid beïnvloedt, is het type flashgeheugen en de controller die de drive gebruikt. De beste schijven gebruiken dezelfde typen van (geavanceerde) controllers en geheugenkwaliteit als in een Solid-State Disc (SSD), terwijl een goedkope USB stick componenten gebruiken die minder geavanceerde maar nog steeds betrouwbare componenten gebruikt voor het overbrengen en opslaan van gegevens.

Kleiner en dunner is niet altijd beter

Een weerkerend probleem met USB sticks is dat hun omvang te groot wordt om het gebruik van een aangrenzende poort nog mogelijk te maken. De USB-evolutie is daarom dunnere en kleinere stick best wel goedgezind. Techneuten spreken in dit verband wel eens van de wet van Moore, geformuleerd door Intel medeoprichter Gordon E. Moore, in 1965. De wet wordt vaak uitgelegd als de tegenpool van de wet van Murphy. Waar bij Murphy alles wat mis kan gaan, zal misgaan; voorspelt Moore dat (technologisch gezien) alles altijd maar beter en beter wordt. Concreet: om de zoveel jaar verdubbelt de capaciteit. In de digitale wereld betekent dit inderdaad vaak dat almaar kleinere componenten almaar grotere capaciteiten krijgen, die ze almaar sneller kunnen verwerken. Toch geldt voor USB sticks ook wel eens: hoe kleiner de stick wordt, hoe lager de snelheid. Kleine stations zijn dus wel handig en draagbaar, maar wanneer ze te klein worden, passen ze niet meer op de betere componenten die hierboven omschreven werden. Deze componenten vereisen meer ruimte en, hoewel dat er dus ooit ongetwijfeld nog van komt, is het ogenblik momenteel nog niet aangebroken waarop elke willekeurige kleinere USB stick de kwaliteit van hun grote broers kunnen evenaren.

Een beperkte levensduur is ok

De levensduur van een USB stick wordt uitgedrukt in schijfcycli. USB sticks gaan gemiddeld 3000 tot 5000 schrijfcycli mee. Het feit dat het leven van je stick eindig is kan je misschien verontrusten, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Drie- of vijfduizend cycli is heel veel en de meeste opslagmedia zul je nooit zoveel gebruiken. Gebruik je je USB stick bijvoorbeeld tweemaal daags, dan brengen 3000 cycli je al 4 jaar verder. De enige situatie waarin je de levensduur van je station wel enigszins moet overwegen, is wanneer je hem letterlijk als draagbare pc gebruikt. Zolang je goede back-ups maakt, hoeft ook dit echter geen probleem te zijn.

Een USB stick met beveiliging

Verschillende USB sticks zijn speciaal ontworpen voor gebruikers die hun gegevens te allen tijde veilig willen bewaren. Robuuste drives bieden dan bescherming tegen fysieke schade, zoals wanneer je de stick toevallig in je broekzak vergeet, zodat die in de wasmachine terechtkomt. Een USB stick met beveiliging biedt echter ook bescherming tegen mensen die je gegevens willen hacken of stelen. Zijn je gegevens zo gevoelig dat ze moeten worden gecodeerd, gebruik dan een beveiligde USB-schijf zoals die bijvoorbeeld wordt aangeboden door IronKey of Aegis Secure Key. Deze hebben hun eigen toetsenbord. Er moet wel meteen bij worden verteld dat de meeste gebruikers zo’n hoge beveiligingsgraad niet nodig hebben. Zij kunnen zich heel wat geld besparen door een gewone USB met een wachtwoord te beschermen.

Micro-USB-poorten en wanneer ze nuttig zijn

Met name gebruikers van smartphones komen, tot slot, wel eens vaker in de verleiding om USB sticks te kopen die zowel beschikken over een normale poort als over een micro-USB-poort. Een voorbeeld is de Kingston Micro Duo. Zit je in die situatie, dan moet je wel nog altijd eerst controleren of je telefoon USB OTG (On The Go) ondersteunt, de standaard waarmee een smartphone externe schijven kan lezen. De eenvoudigste manier om dat te achterhalen is om je telefoon, de website van de fabrikant of Google te raadplegen. Ondersteunt je apparaat USB OTG niet, dan is het kopen van een micro-USB-poort zinloos. Is er wel ondersteuning, dan is micro-USB best een handige manier om wat extra opslagruimte te genereren.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.