Vodafone en VolkerWessels Telecom beginnen met ‘Fiber to the Lantaarnpaal’

Vodafone Nederland heeft samen met VolkerWessels Telecom de basis gelegd voor het smart city concept in het Eindhovense Strijp-S. Het voormalige Philips-bedrijventerrein van circa 27 hectare is het eerste aaneengesloten gebied in Nederland waar small cells onzichtbaar in het straatbeeld zijn opgenomen en met behulp van glasvezel zijn aangesloten op de vaste infrastructuur van Vodafone en Strijp-S. Het netwerk levert hiermee niet alleen uitstekende dekking en capaciteit voor de bewoners, bedrijven en bezoekers van Strijp-S, het vormt ook de basis voor allerlei smart city toepassingen zoals bijvoorbeeld smart lighting, camerabeveiliging en luchtkwaliteitmeters.

Vodafone_0

 Small cells zijn kleine zendmasten met een bereik van tientallen tot enkele honderden meters, waarmee Vodafone de capaciteit en snelheid van zijn netwerk op specifieke locaties heel gericht kan opvoeren. De small cells op Strijp-S zijn onzichtbaar in lantaarnpalen gemonteerd, dicht op elkaar gebouwd en worden centraal aangestuurd vanuit één zogenaamde baseband unit (BBU). Vodafone kan hierdoor het gedrag en prestaties van de small cells centraal coördineren; een voor Nederlandse begrippen unieke innovatie.

Vodafone

Eben Albertyn, CTO Vodafone Nederland: “De verstedelijking neemt toe; de verwachting is dat in 2050 ruim 70% van de wereldbevolking in een stad woont. Dat brengt problemen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, vervuiling en mobiliteit. Smart cities scheppen de mogelijkheid om steden slimmer te laten worden en problemen die bij een stad horen gemakkelijk op te lossen door de inzet van data en ICT. Daar is een snelle, betrouwbare en veilige netwerkverbinding voor nodig, en als het even kan zonder een grote zendmast in het zicht. Samen met VolkerWessels Telecom hebben we Strijp-S voorzien van een onzichtbaar (data)netwerk, de essentiële basis die nodig is om alle gebruikers en objecten smart te verbinden met het internet”.

Wido van de Mast, algemeen directeur VolkerWessels Telecom: “Op Strijp-S komt alles op het gebied van connectiviteit bij elkaar: telefonie, internet, data en sensoren. Bewoners en bedrijven op Strijp-S profiteren van een uniek glasvezelnetwerk dat wij door de wijk naar iedere lantaarnpaal hebben aangelegd. De hoeveelheid kansen die hiermee ontstaat, is enorm. Zo ook voor Vodafone, dat met zijn small cells zorgt voor uitstekende dekking en capaciteit, dé basis voor een smart city met connected gebruikers. De samenwerking met Vodafone op Strijp-S is voor ons het bewijs dat de ontwikkeling van een smart city gebaat is bij slimme samenwerking.”

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.