Virtual Reality voor makers

De meeste apps die voor Virtual Reality headsets worden gemaakt zijn om te “consumeren”. Daarmee bedoelen we niet eetbare software, maar spellen, interactieve presentaties en educatieve programma’s. Er is nog niet zoveel productiviteitssoftware voor VR. Toch komt hier langzaam maar zeker verandering in. Google heeft onlangs “Blocks” gelanceerd, een 3D ontwerp pakket voor de HTC Vive en de Oculus Rift. Wat kunnen we maken in VR?

3D objecten ontwerpen in Google Blocks

Google had met Tilt Brush al een opvallend robuust 3D tekenpakket ontwikkeld. Dit is een programma waarmee je met 2D penselen kunt schilderen in een 3D omgeving. Quill van Oculus is een soortgelijke app voor de Rift. Nu komt Google met Blocks, een eenvoudig 3D ontwerp pakket voor de HTC Vive en de Oculus Rift. Hiermee kun je op basis van eenvoudige vormen redelijk complexe objecten maken. Op dit moment is het nog een eenvoudig pakket die zich niet kan meten met traditionele 3D modelling software, het is wel een mooi voorbeeld van productiviteitssoftware in Virtual Reality.

 

NODA Virtual Reality Mind Mapping

Mind Mapping is een manier om je gedachten te organiseren. NODA heeft een Mind Mapping app ontwikkeld voor SteamVR, Oculus Home en Viveport waarmee je 3D Mind Maps kunt maken. Het is mogelijk CSV bestanden te importeren, groepen te maken, afbeeldingen toe te voegen en je kunt ook tabellen exporteren. Er zit ook een leuke “fotocamera” functie in waarmee je 2D Mind Maps kunt exporteren.

Manus VR bouwen met blokken

Manus VR behoort tot de eerste Virtual Reality bedrijven die handschoenen heeft ontwikkeld voor VR navigatie. Ze hebben de nauwkeurige vinger tracking nu uitgebreid met de Vive tracker waarbij manipulatie van de virtuele ruimte nauwkeuriger is dan ooit tevoren. In de demonstratie wordt een doos met bouwblokken getoond, uiteraard kun je hier nog veel meer mee doen. Werken met je handen is intuïtiever dan selecties maken met VR controllers. Overigens biedt het nieuwe prototype voor de HTC Vive ook tracking voor individuele vingers.

Sansar laat je een wereld bouwen

De naam Sansar zal niet iedereen bekend voorkomen, Second Life kent bijna iedereen. Wat begon als Project Sansar begint nu concrete vormen aan te nemen, deze Virtual Reality opvolger van het team achter Second Life is realistischer dan ooit. Je kunt met deze software je eigen wereld bouwen. In tegenstelling tot veel andere apps voor VR headsets is er al goed nagedacht over een inkomstenmodel, net als bij Second Life zijn er veel in-app aankopen om jouw wereld gestalte te geven. Je kunt overigens Minecraft nu al in VR spelen, de eerste versie werd uitgebracht voor de Gear VR. Sansar is nog niet publiekelijk verkrijgbaar.

VR als hulpmiddel

Naast apps die op zichzelf staan worden VR headsets steeds vaker gebruikt als hulpmiddel bij traditionele productiviteit. Zo heeft AutoCAD een VR-Plugin Viewer waarmee je 3D modellen kunt bekijken via een VR headset. Wanneer je bijvoorbeeld een gebouw ontwerpt op de PC kun je daar direct virtueel in rondlopen. Augmented Reality is ook typisch een “additive” technologie die functionaliteit toevoegt aan huidige processen. Zo kun je AR handleidingen laten zien die je uitleg geven tijdens een productieproces. De Hololens wordt al vaak voor dit soort toepassingen gebruikt.

Niet alle apps slagen

Helaas kunnen niet alle bedrijven die productieve VR apps maken hun hoofd boven water houden. Envelop VR moest begin 2017 staken, dit was een VR app die een virtuele desktop via een VR headset kon weergeven. Zo hoef je niet meer zoveel monitoren op het bureau neer te zetten. Omdat er al meerdere apps waren met dezelfde functionaliteit die populairder waren heeft de ontwikkelaar de stekker er voorgoed uitgetrokken. Jammer, want in 2016 werd er nog vier miljoen dollar in dit bedrijf geïnvesteerd.

Hoewel het niet zo snel gaat zoals met spellen en amusement, komen er steeds meer productiviteitsapps beschikbaar voor Virtual Reality. Met speelgoed zoals Blocks van Google hoeven we ons niet meer te vervelen.

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: