Back-up: Gebruiken we de tape of harde schijf?

Eerder schreven we al een artikel over wat is een back-up, waarin we vertelde dat een back-up minimaal 1 versie moet hebben die op een externe locatie ligt. Nu zijn daar eigenlijk twee opties voor: De (externe) harde schijf of een tape. Maar wat is nou verstandig om te gebruiken?

Natuurlijk als je thuis een back-up maakt van je computer dan is de externe harde schijf de juiste keuze, het kan namelijk op elke computer. Maar heb je meer data als freelancer of MKB’er dan kan je wel een afweging gaan maken tussen de volgende twee opties.

Harde schijf

De harde schijf heeft natuurlijk voordelen. Zo is de harde schijf makkelijk in gebruik, bijna iedereen kan er mee om gaan. Een back-up systeem die gebruik maakt van schijven is makkelijk in te stellen en het is makkelijk om een enkel bestand te zoeken, en te herstellen.

Maar de harde schijf heeft ook nadelen. Zo is de schijf best duur in aanschaf. Maar een harde schijf gebruikt ook continu energie, en vooral als we gaan denken in schaalbaarheid dan gaan de kosten vrij snel omhoog.

Tape

De tape heeft natuurlijk ook voordelen: De kosten voor een tape zijn erg laag. Hiernaast heeft de tape als voordeel dat ze vrij makkelijk te vervoeren zijn en sequentieel lezen en schrijven gaat heel snel.

De nadelen van de tape zijn echter: De toegang tot informatie is erg traag. De beveiliging met encryptie regelen is erg lastig. En laten we maar niet eens beginnen over de nachtmerrie die begint als je wilt migreren naar een nieuw tapeplatform.

De keuze

Maar wat moeten we kiezen als oplossing? Nou eigenlijk hebben beide opties een specifiek doel en kunnen perfect naast elkaar functioneren. De keuze voor een back-up waarbij je makkelijk moet kunnen herstellen dan is de harde schijf de oplossing. Gaat het meer over data opslaan als archief dan is de tape de beste oplossing.

Eigenlijk is de beste oplossing dus een mix van beide. Een harde schijf kan het best gebruikt worden voor back-ups die niet jaren bewaard moeten worden. Moet je regelmatig data terug halen kies dan echt voor de harde schijf, dat gaat je veel uren en grijze haren schelen. Wil je data langer bewaren, waarbij je niet regelmatig hoeft te herstellen dan kan je kiezen voor de tape.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.