Programmeren voor Dummies: The Matrix

Programmeren op de computer kan heel moeilijk klinken. Maar in de meeste talen kan je al iets leuks doen met maar enkele regels tekst. Dit jaar wil ik met een aantal kleine filmpjes laten zien dat het niet moeilijk is om iets te doen. Om te beginnen gaan we in Windows iets van The Matrix maken. Je kent het wel, de zwarte achtergrond met de groene letters en cijfers. Dit kunnen we doen met een .bat bestand van minder dan 10 regels.

httpv://www.youtube.com/watch?v=3Hjc_BuyuKM

Om te beginnen open je notepad. Ik zelf gebruik notepad++ omdat dat net iets beter werkt voor het programmeren. Dit programma is gratis te downloaden van het internet. In notepad maak je een bestand aan met de volgende regels:

@echo off
pause
color 0a
mode 1000

:A
echo %random%%random%%random%%random%%random%%random%%random%%random%%random%%random%
goto A

Elke regel heeft een betekenis, en hieronder word dat regel voor regel uitgelegd:

@echo off: Deze regel zorgt ervoor dat geen enkele regel dat we in het bestand zetten getoond word als er iets mis zou gaan met het script.
pause: Deze regel zorgt ervoor dat je op een knop moet drukken om het script te draaien
color 0a: Deze regel zorgt ervoor dat je de kleuren krijgt. Waarbij de eerste (0) de achtergrond is en de tweede (a) de tekst is.
mode: Deze regel zorgt voor de breedte van het scherm
:A: Deze regel is de naam van de regel die eronder staat. Op het moment dat hij word aangeroepen zal hij de code eronder uitvoeren
echo %random% : Random zorgt ervoor dat een willekeurige tekst op het scherm gezet word.
goto A: Deze regel zorgt ervoor dat het script opdracht A laadt. Opdracht A is echo %random

 

Op het moment dat je het nu goed gedaan hebt dan heb je een .bat bestand die een zwarte achtergrond met groene random letters en cijfers geeft. Dit artikel word ook getoond in het youtube filmpje.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.