Nederlandse smartphones slecht beveiligd tegen virussen

Het gebruik van een antivirusprogramma op de  smartphone is nog geen gemeengoed. Dit blijkt uit onderzoek van PhoneGigant.nl, specialist in onderdelen van mobiele telefoons, dat uitgebreid onderzoek deed naar de veiligheidsbeleving van Nederlanders met een mobieltje. Minder dan een derde van alle smartphonebezitters heeft een anti-virus scan op de smartphone geïnstalleerd, terwijl zij hun pc of laptop wel vaak (82,2%) extra beveiligen.

Drie op tien smartphones extra beveiligd met antivirusprogramma

Van de 1500 ondervraagde smartphonebezitters geeft 82,2% aan dat zij hun laptop of computer hebben beveiligd met aanvullende software. Van dezelfde ondervraagden laat slechts 30,4% weten dat dit ook voor hun smartphone geldt. Hoewel mobiele besturingssystemen doorgaans minder kwetsbaar zijn dan het voor desktop ontwikkelde Windows, zijn er toch vele voorbeelden van virussen, malware en andere schadelijke software die speciaal voor mobiele Android-apparaten ontwikkeld is.

Standaardbeveiliging schiet tekort

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan waarbij ze het reeds ingebouwde antivirus systeem van Android vergeleek met enkele antivirus-apps. Zowel bij malafide apps als bij phishingwebsites was het resultaat duidelijk in het voordeel van de apps. Toch lijken veel smartphonegebruikers te vertrouwen op de standaardbescherming van hun telefoon.

Meer onderzoeksresultaten over smartphoneveiligheid en -schades zijn te vinden op https://www.phonegigant.nl/onderzoek-veiligheid-smartphonegebruik/

 

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.