De nieuwe regels voor een telefoon op afbetaling

Dit jaar verandert er veel als je een abonnement met telefoon op afbetaling wil afsluiten. Dit is namelijk een lening en daarop worden de reclames en wetgeving aangepast. Lees snel verder om te lezen én zien wat er precies verandert!

Waarom veranderen de regels voor een telefoon op afbetaling?

De overheid wil consumenten zo beter beschermen tegen betalingsproblemen. Daarnaast wil de overheid dat consumenten op deze manier beter en eerlijker geïnformeerd worden. Nu vindt de overheid het niet duidelijk genoeg wat nou écht de kosten zijn van een abonnement met telefoon op afbetaling. 

Dit verandert er op 1 januari

‘Let op, geld lenen kost geld’. Vanaf 1 januari moeten reclame-uitingen voor een abonnement met telefoon op afbetaling deze waarschuwing krijgen. Niet alleen in de reclames op tv, maar bijvoorbeeld ook op internet, posters en in de krant.

Daarnaast moeten in reclames de kosten voor het afbetalen van de telefoon apart worden vermeld. Jij weet zo precies hoeveel geld je bij het abonnement voor de telefoon betaalt en hoeveel je betaalt voor de bundels.

Dit verandert er op 1 mei

Wil je een abonnement afsluiten met een telefoon op afbetaling van 250 euro of meer? Dan veranderen de regels op 1 mei opnieuw. Je moet dan namelijk een leentoets doen. Dit betekent dat je moet bewijzen wat je maandelijkse inkomen is. Ook wordt het bedrag dat je voor de telefoon betaalt geregistreerd als lening bij het Bureau Kredietregistratie.

De uitzonderingen op de regel

Voor een telefoon van minder dan 250 euro hoeft er geen leentoets te worden afgenomen. Het leenbedrag wordt dan ook niet geregistreerd bij het BKR. Hetzelfde geldt voor zakelijke abonnementen. Ook hiervoor wordt er geen leentoets afgenomen en vindt er geen BKR-registratie plaats.

Wat zijn de gevolgen voor Sim Only?

Wil je een Sim Only abonnement nemen? Dan hoef je je geen zorgen te maken om de regelwijzigingen. De nieuwe regels gelden namelijk niet voor Sim Only abonnementen. Dit komt omdat de overheid de kosten voor deze abonnementen wél duidelijk vindt. Bovendien betaal je met Sim Only geen telefoon af, dus is het geen lening.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.