Build 2016: samenvatting van de keynote

Gisteren avond hebben Microsoft CEO Satya Nadella en Terry Myerson, executive vice president Windows & Devices Group, in San Francisco de aftrap gegeven voor Build 2016, Microsofts jaarlijkse developer conferentie. Tijdens de keynote bespraken ze welke nieuwe mogelijkheden Microsoft te bieden heeft in ‘een nieuw tijdperk van conversational intelligence en more personal computing’. Nadella toonde nieuwe mogelijkheden in Cortana en introduceerde nieuwe cloud services en toolkits die het mogelijk maken voor developers om eenvoudig intelligence toe te voegen aan software of apss die ze ontwikkelen. Meyerson kondigde aan dat deze zomer er een Anniversary update verschijnt van Windows 10, met vele nieuwe mogelijkheden voor consumenten en bedrijven.

 Windows 10

Windows 10 is inmiddels op 270 miljoen devices geïnstalleerd en kent daarmee de snelste adoptie van een besturingssysteem ooit. Vanaf aankomende zomer wordt de ‘Anniversary update’ verwacht, een gratis update die onder andere biometrische toepassingen mogelijk maakt en slimme mogelijkheden toevoegt voor schrijven op een computer (digital inkt). Duizenden organisaties gebruiken inmiddels de Store en bouwen universal apps, waaronder Twitter, Uber, King, Disney, Wargaming, Square Enix, Yahoo en WWE. Naast miljoenen consumenten waarderen ook veel zakelijke klanten zoals Boeing de productiviteitsvoordelen van Windows 10. Het Universal Windows platform groeit en in de laatste maanden zagen we een groei van +60% aan nieuwe app ontwikkelaars. Het is onze missie om Windows een platform te maken waar developers zich thuis voelen en optimaal kunnen ontwikkelen. Speciaal voor ontwikkelaars introduceren we daarom Visual Studio update 2 en Anniversary SDK preview. Vanaf nu zijn hosted web apps beschikbaar. Bash wordt verwacht voor Windows, evenals de Desktop App Converter.  Lees meer over de Anniversary update in het blog van Terry Myerson. Lees meer over ontwikkelen voor Windows in het blog van Kevin Gallo.


Gaming

Het universele Windows platform biedt game developers de mogelijkheid om hun games beschikbaar te maken voor álle Windows apparaten, van Xbox tot desktop, van smartphone tot HoloLens. Met behulp van de Desktop App Converter zijn Win32 games gemakkelijk te converteren naar een moderne desktop applicatie. Per vandaag beschikbaar: de Xbox Dev Mode, die een retail Xbox One apparaat kan tranformeren in een developer kit.

Holografic Computing

Vorig jaar tijdens Build werd de HoloLens aangekondigd en vandaag worden de eerste HoloLens devices uitgeleverd aan developers. HoloLens is een Windows 10 apparaat dat holographic computing mogelijk maakt. Het project ‘Galaxy Explorer’ is het eerste project waarmee developers aan de slag kunnen. De source code hiervan is te downloaden en vrij te gebruiken. Bedrijven als Saab, Volvo, Audi, Autodesk en Lowe’s ontwikkelen al apps voor HoloLens. Western Reserve University toonde hoe ze de HoloLens gaan inzetten voor medische educatie. NASA, als partner van het eerste uur, ontwikkelde al diverse apps voor hun technische team en kondigt ‘Destination Mars’ aan, een unieke experience die in de zomer van 2016 toegankelijk is voor publiek.

Intelligence

De Cortana Intelligence Suite, voorheen Cortana Analytics Suite, is gebaseerd op onderzoek naar big data, machine learning, perceptie, analytics en intelligent bots. De suite, die draait op Microsoft Azure, wordt uitgebreid met Microsoft Cognitive Services, een collectie van API’s die systemen in de gelegenheid stelt om te zien, horen, spreken, begrijpen en interpreteren via natuurlijke vormen van communicatie tussen mensen en bots. Daarnaast kan het Microsoft Bot Framework worden gebruikt om slimme bots te ontwikkelen voor diverse platvormen zoals SMS, Office 365, Skype, Slack en meer. Deze toepassingen kunnen niet alleen op zakelijk gebied worden ingezet, ook op persoonlijk niveau maken ze impact. Bijvoorbeeld in een toepassing die blinden en slechtzienden in de gelegenheid stelt om een beter beeld te krijgen van de wereld om hen heen.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.