Beeld en Geluid gaat ook games archiveren

Vandaag ontvangt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum uit handen van de Nederlandse gameontwikkelaar Radarsoft een belangrijke collectie vroege videogames, waaronder populaire titels als Hopeloos en Eindeloos. Mediaconsumptie in Nederland beperkt zich allang niet meer tot de traditionele kanalen van radio en televisie. Daarom heeft Beeld en Geluid, als het media-archief in Hilversum, besloten om zijn archief uit te breiden met nieuwe verzamelgebieden, zoals videogames en internetcultuur.

Nederlands Instituut Beeld en Geluid, Hilversum, Neutelings Riedijk archtiecten
Nederlands Instituut Beeld en Geluid, Hilversum, Neutelings Riedijk archtiecten

De games zijn in de jaren tachtig uitgebracht voor de Commodore 64 en MSX computers. Tot de collectie behoren ook meerdere bekende educatieve games, zoals Topografie Nederland en Tempo Typen, die werden gebruikt in het NCRV-televisieprogramma It’s All in the Game.

Curcus_Typen_(Tempo_Typen)

De overdracht van de Radarsoft-collectie aan Beeld en Geluid valt samen met de eerste expertbijeenkomst in het kader van een nationale agenda voor duurzame archivering van videogames. Universiteiten, hogescholen, culturele instellingen en vertegenwoordigers uit de game-industrie komen vandaag samen bij Beeld en Geluid om te bepalen wat nodig is om het game-erfgoed voor de toekomst veilig te stellen. Vooral het interactieve karakter van games en de verschuiving van offline naar online maken het bewaren van games een ingewikkelde opgave.

Beeld en Geluid organiseert op dinsdag 16 februari een publiek toegankelijk Kenniscafé over game-archivering. Te gast is onder meer Eric Kaltman, game-archivaris en onderzoeker bij University of California, Santa Cruz. Aanmelden kan gratis via EventBrite.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.