Apple kondigt iOS 9

Apple heeft de nieuwe versies van zowel OS X als iOS aangekondigd.

De nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem, iOS 9, is vooral gericht op het verbeteren van de prestaties. De accuduur is volgens Apple verbeterd en ook zou het apparaat nu slimmer zijn.

Apple richt zich daarbij vooral op het verbeteren van spraakassistent Siri, waarmee Apple nu duidelijk de strijd aan gaat met Googles spraakassistent Google Now. Siri begrijpt meer opdrachten en is ook proactief geworden. Wordt er een bepaalde app vaak gebruikt op een bepaald tijdstip, dan wordt die app alvast voorgesteld.

Volgens Apple wordt de privacy van de gebruiker niet aangetast door de Siri-verbeteringen. Persoonlijke gegevens zoals het e-mailadres verlaten het toestel niet.

Ook worden onbekende telefoonnummers automatisch opgezocht, en wordt de mogelijke naam direct weergegeven.

Apple maakt daarnaast bekend dat de betaaldienst Apple Pay vanaf juli ook beschikbaar is in het Verenigd Koninkrijk. Ook wordt de Passbook-app, waarin diverse kaarten en tickets kunnen worden opgeslagen, hernoemd naar Wallet.

Nieuw in iOS 9 is News, een Flipboard-achtige app die artikelen van diverse uitgevers onderbrengt in één app. De app leert van het gedrag van de gebruiker. Hoe meer je over een bepaald onderwerp leest, hoe meer de app je artikelen van dat type zal voorschotelen. News wordt in eerste instantie alleen uitgerold in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

De publieke beta van iOS 9 gaat van start in juli. De definitieve versie zal deze herfst beschikbaar worden gemaakt. iOS 9 ondersteunt alle iPads en iPhones die iOS 8 ook ondersteunde.

Multitasking

In iOS 9 heeft Apple de mogelijkheid om te multitasken onder handen genomen. Het is in iOS 9 mogelijk om op de iPad vanuit de rechterkant van het scherm naar binnen te swipen om zo een kleine versie van een app weer te geven.

Ook wordt het mogelijk om video’s te blijven bekijken terwijl er wordt genavigeerd naar een andere app. Het videoscherm wordt dan in een kleinere versie getoond in de hoek van het scherm. Op de iPad Air 2 kunnen de apps ook daadwerkelijk volledig naast elkaar gebruikt worden.

You May Also Like

1 comment

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.