Vijf stappen om je computer sneller te maken.

Als je regelmatig je computer gebruikt dan weet je ook hoe belangrijk het is dat je computer lekker snel is. Iedereen wil natuurlijk gewoon dat zijn computer zo snel als mogelijk moet zijn want wie vindt het nou leuk om ergens op te wachten? Nu zijn er verschillende manieren om je computer snel te maken. Als je het aan mij vraagt heb je twee opties. Je volgt de 5 stappen hier in deze blogpost of je gooit veel geld over de balk met dure upgrades.

1.Gooi je virusscanner het raam uit… En Windows er achteraan.

Als je Windows draait dan is je virusscanner continu bezig om elk bestand van je computer te scannen. Dit zorgt voor hoog gebruik van RAM waardoor je computer steeds langzamer zal worden. En nee, als je Windows blijft gebruiken dan moet je niet je virusscanner verwijderen… Dat is een slecht idee.Wist je al dat 85% van alle virussen die gemaakt worden bestemd zijn om Windows systemen aan te vallen? 10% van de virussen zijn bedoeld voor Apple systemen en dan blijft er nog 5% over voor de overige besturingssystemen zoals Linux of Android.

2. Kies voor Linux

Okay, nu hebben we dus een computer zonder Windows. Zonder besturingssysteem kun je weinig met je computer. Daarom kiezen we voor Linux. Heb je nog nooit van Linux gehoord? Dan is dit een mooi moment om je eerst even verder in dit onderwerp te verdiepen. Voor een snelle computer kan je kiezen voor de Ubuntu versie van Linux. Deze versie is geoptimaliseerd voor snelheid, en gebaseerd op Debian. Debian staat bekend om zijn veiligheid. Ubuntu gebruikt een GUI (Guided User Interface) waardoor je met Ubuntu net zo makkelijk kan werken als met Linux.

3. SSD maar pas op met SWAP

SSD staat voor Solid State Drive en dat houdt in dat de hardeschijf geen bewegende delen heeft. Omdat er in deze schijf niks beweegt an er een hoge lees en schrijf snelheid bereikt worden. Dit is heel handig als je een snelle computer wilt hebben. Ubuntu gebruikt het bestandsysteem “ext4”. Een van de opties van ext4 is dat het bij houdt wanneer je voor het laatst een bestand hebt gebruikt (Dit wordt atime genoemd). Deze functie zorgt ervoor dat voor elke lees actie je doet er ook een schrijf actie wordt uitgevoerd. In principe heb je de atime functie niet nodig. Het is dus aan te raden om deze functie uit te schakelen. Dit doe je door /etc/fstab/ te bewerken in je tekstbewerker)

4. RAM, RAM en nog eens RAM

Hoe meer gigabyte RAM je hebt hoe sneller je systeem wordt. Alleen je systeem moet wel daadwerkelijk dat geheugen gebruiken. Standaard is Ubuntu geconfigureerd met een vrij hoge “ swap” instelling. Maar als je 6 GB RAM hebt dan wil je ook gewoon 6 GB gebruiken en niet slechts 4 GB of zelfs minder. Het is dus aan te raden om swap naar beneden te zetten. Dit kan je doen met de “vm_swappiness” instelling in /etc/sysctl.conf. Het compleet uitschakelen van swap kan ook, maar dat is niet aan te raden. (Met swap wordt een mechanisme bedoeld waarmee een besturingssysteem een deel van de harde schijf gebruikt om tijdelijk niet gebruikte gegevens te bewaren om zo meer werkgeheugen (RAM) vrij te houden voor belangrijkere zaken. Dit wordt de wisselbestand (swapfile) ofswap-ruimte genoemd)

5. Chrome

In korte tijd is de browser Google Chrome of gewoon Chrome aan het groeien tot een van de meest gebruikte browsers. Als je je afvraagt waarom? Nou die browser is pas echt SNEL. Chrome kan heel gemakkelijk geïnstalleerd worden in Ubuntu met de volgende opdracht: “sudo apt-get install chromium-browser”. Voor deze opdracht gebruik je het terminal scherm. Als je Chrome nog sneller wilt maken dan kun je de plugin “Ad Block Plus”  installeren. Deze maakt elke pagina nog net iets sneller.

Gefeliciteerd, je hebt nu een snelle computer! De kans is groot dat je niet eens meer terug wilt naar dat besturingssysteem dat Windows heet.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.