Vier tips om je notebook te beschermen tegen de kou

De winter is in aantocht: de kou zit al in de lucht. Tijd om winterjassen, sjaals en handschoenen weer uit de kast te halen. Onze digitale metgezellen – notebooks en tablets – worden daarbij vaak vergeten. Die laten we dikwijls in de kou staan, letterlijk én figuurlijk. Dom, want ook zij reageren op lagere temperaturen, met alle gevolgen van dien. Voor wie zijn notebook of tablet in deze kille maanden wil beschermen tegen schade of prestatie- en dataverlies, heeft Toshiba Information Systems Benelux vier nuttige tips:

Vermijd temperaturen onder de vijf graden

Notebooks en tablets gedijen het best bij gematigde temperaturen. Dan zijn hun systeemprestaties optimaal. De handleiding van de betreffende device laat zien binnen welke marges dat het geval is. Voor de 2-in-1 Ultrabook Portégé Z20t-B van Toshiba, bijvoorbeeld, ligt de toegestane temperatuur tussen de vijf en vijfendertig graden Celsius. Het is dan ook niet aan te bevelen hem gedurende langere tijd in de vrieskou buitenshuis te gebruiken of ’s nachts in de auto achter te laten.

Laad de batterij op kamertemperatuur op

Maar niet alleen de prestaties lijden onder lage temperaturen, ook de capaciteit van de batterij loopt duidelijk terug. Door de batterij bij temperaturen onder de vijf graden Celsius op te laden, neemt de laadstroom af, waardoor het laadproces aanmerkelijk langer duurt. Daarom is het van belang de notebook of tablet, als hij lang in een koude ruimte gelegen heeft, eerst langzaam op kamertemperatuur te brengen voordat de batterij wordt opgeladen.

Voorkom grote temperatuurschommelingen

Notebooks en tablets verdragen geen grote temperatuurschommelingen, omdat deze gepaard gaan met een verandering in de luchtvochtigheid die een negatieve invloed heeft op de werking van het systeem en de capaciteit van de harde schijf. Wanneer een notebook of tablet tijdens het vervoer of verblijf in een koude auto is afgekoeld, dan kan hij, als hij direct daarna in een verwarmde ruimte wordt aangezet, een effect vertonen dat brildragers bekend zal voorkomen: het vocht in de warme kamerlucht condenseert op het nog koele oppervlak. De waterdruppeltjes die hierdoor ontstaan, kunnen schade aan de harde schijf toebrengen, wat tot dataverlies kan leiden. Het beste is de koude device een halfuur te laten acclimatiseren en dan pas op te starten. Zo kan condenswater verdampen, zonder schade aan te richten.

Kleed hem warm aan als u naar buiten gaat

In de wintermaanden mogen mobiele devices nooit zonder bescherming, bijvoorbeeld in de vorm van een warme, gewatteerde tas, vervoerd en opgeslagen worden. Enkele uren in een koude auto overleven ze nog wel, mits ze dik zijn ingepakt. Is het onvermijdelijk dat ze voor langere tijd in de snijdende kou moeten achterblijven, neem dan in ieder geval de batterij mee naar een warme plek.

Wie bovenstaande tips ter harte neemt, kan ervan op aan dat zijn notebook heelhuids de winter doorkomt en niet voortijdig de geest geeft. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen!

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.