Systeem met gegevens alle Nederlanders lek

Het blijkt dat het systeem waarmee ambtenaren de persoonsgegevens van alle Nederlanders kunnen inzien toegang heeft geboden aan instanties die daar geen recht toe hebben. Onder andere incassobureaus zouden hebben gespeurd naar persoonsgegevens.

Radioprogramma Argos ontdekte dat Suwinet, dat door ambtenaren wordt gebruikt om de persoonsgegevens van alle Nederlanders in te kunnen zien, lek is. Dat wil zeggen dat personen en instanties die eigenlijk geen toegang zouden moeten hebben, toch de informatie in Suwinet hebben kunnen bekijken. Argos besteedt zaterdag aandacht aan het probleem, zo meldt RTL Nieuws.

Onder andere incassobureaus hebben Suwinet gebruikt om persoonsgegevens te achterhalen. Ook zijn er mensen geweest die naar verblijfsgegevens hebben gezocht van vrouwen die in een blijf-van-mijn-lijfhuis wonen. Staatssecretaris Klijnsma wil dat het lek wordt gedicht, zodat alleen ambtenaren nog toegang hebben. Eerder ontdekte het CBP dat een Iers ministerie alle gegevens in het systeem kon inzien. Suwinet wordt onder andere gebruikt om vast te stellen of iemand recht heeft op een uitkering. Overheidsinstanties zoals gemeentes en het UWV verzamelen informatie en slaan het op in Suwinet.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.