SSL verbruik in een keer verdubbeld

Het gebruik van SSL is maandag op dinsdag in een keer verdubbeld. Dit werd veroorzaakt door een actie van de weboptimalisator Cloudflare. Cloudflare had aangekondigd om SSL toe te staan op hun gratis pakketten. Daarmee is het gebruik van https op het internet direct verdubbeld. Cloudflare had eind vorig jaar al beloofd voor die verdubbeling te zorgen en het heeft tot nu geduurd voordat het zo ver was. Het gaat om, wat Cloudflare noemt, Universal SSL.

cloudflare-illustration-universal-ssl-1

Klinkt leuk maar?

Het verdubbelen van SSL klinkt natuurlijk heel mooi, maar met deze huidige verdubbeling zijn er slechts vier miljoen websites die versleutelde verbindingen ondersteunen. Dit is maar een klein stukje van het internet. Ter vergelijking: Er zijn 5.5 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd.

Alleen moderne browsers

Cloudflare geeft op de eigen site een uitleg over hoe de nieuwe feature uit te rollen. Daarnaast waarschuwt het bedrijf wel dat het de feature beperkt tot het gebruik door moderne browsers, om de eigen resources niet uit te putten. Daarnaast bieden dergelijke browsers Server Name Indication en ECDSA-ondersteuning (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm).

Grootste probleem is verder het gebruik van Internet Explorer op Windows XP en Android-versies ouder dat Ice Cream Sandwich. Die hebben pech, vindt Cloudflare, behalve als het betalende klanten zijn. Dan mogen ze gebruik maken van RSA-certificaten. De moderne browsers reageren op de ECDSA-certificaten. Niet-betalende klanten wordt aangeraden een betalende klant te worden.

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: