Onderzoek #digitalenalatenschap2020 gelanceerd met mini-documentaire

Hoeveel van de 40.000+ A4 aan e-footstep van een gemiddelde millennial wil je dat je nabestaanden later zien, wanneer ze jou opzoeken op internet? Digital Funeral Professionals deed hier onderzoek naar en publiceert deze week een rapport met verrassende resultaten. Daarnaast filmden wij een consumentenpanel van negen Nederlanders in de leeftijd van 14-70 jaar in ‘EEN GOED GESPREK OVER online HERINNERINGEN.’ Deze mini-documentaire (in première gegaan op YouTube) werd vooraf vertoond aan beslissers uit de Nederlandse uitvaartwereld, die vorige week op het #digitalenalatenschap2020 event bijeen kwamen om het over ons recht op privacy na overlijden te hebben. Dat is nu nog maar in een handvol landen ter wereld geregeld, Nederland kent hier helaas nog geen wet- en regelgeving voor.

DIERBARE DATA

Iets dat voor veel leed kan zorgen bij nabestaanden van overledenen, wanneer zij bijvoorbeeld geconfronteerd worden met rondzwevende profielen van dierbaren op social media. Of wanneer ze tegengewerkt worden in hun pogingen om dierbare data veilig te stellen, waar ze volgens de Algemene Voorwaarden van tech giganten niet bij kunnen. Een ander probleem is de compleet ongereguleerde Digital Afterlife Industry (DAI), waar vele honderden partijen de data van overleden personen verzilveren. Tot slot zijn de ethische gevolgen van identiteitsfraude met persoonsgegevens van overledenen een risico dat veel onrust creëert bij nabestaanden.

FUTURE-PROOF ETHISCHE NORMEN

Hier komt mogelijk verandering in, dankzij Tweede Kamer Woordvoerder Overheid en Digitalisering, (E)identiteit voor de VVD Jan Middendorp, keynote spreker op #digitalenalatenschap2020. Samen met de drie overige leden van de tijdelijke kamercommissie Digitale toekomst brengt hij in april een advies uit aan de Tweede Kamer. Maandag 3 februari ontving deze commissie, samen met staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, de Vice-voorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager tijdens het symposium ‘Shaping a digital future for Europe’. De Eurocommissaris antwoordde op onze vraag naar haar visie op bescherming van de digitaliserende (overleden) burger tegen de DAI:

Daar heb ik nog niet eerder over nagedacht. Zelf zou ik na mijn overlijden niet meer vindbaar willen zijn online.

Daarmee behoort zij tot de grootste groep respondenten uit ons onderzoek. En onderstreept ze de behoefte aan eerlijke en future-proof wet-en regelgeving voor privacy na overlijden.


DIGITALE VOORZORG


Hoe goed we ook denken privacy geregeld te hebben via bijvoorbeeld de AVG en de GDPR, ook die rechtsbescherming houdt op na overlijden. Waardoor je niet de vrijheid hebt om je dierbare data rechtmatig aan nabestaanden over te dragen. En waardoor die in een periode van rouw en verlies het afscheid van de digitale persoonlijkheid van een dierbare niet kunnen meenemen in het fysieke afscheid. Daar moet verandering in komen vinden Digital Funeral Professionals, een collectief opgericht door de Nederlandse uitvaartverzorger Art of Goodbye en het Scandinavische IT bedrijf voor de uitvaartsector Adstate. Door bij leven al na te denken over je digitale nalatenschap, je zogenaamde digitale voorzorg te regelen, voorkom je veel leed en ongemak bij je nabestaanden. Digital Funeral Professionals maken zich hard voor het stimuleren van de publieke bewustwording over het wenselijk afronden van je digitale leven en de juridische (on)mogelijkheden van je keuzes.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.