Mobiel internet in 2017: de ommezwaai van de Nederlandse provider

Na jarenlange restricties als het aankomt op mobiel internet is er dit jaar eindelijk weer een verbetering voor de consument te zien. Onbeperkt mobiel internetten is terug nadat T-Mobile begin dit jaar het Unlimited abonnement presenteerde en Tele2 snel reageerde met een eigen versie. Het jaar 2017 is nog niet op de helft maar het lijkt erop dat de Nederlandse providers een nieuwe weg inslaan. Beperking van mobiel internet is niet meer van deze tijd. De vraag naar mobiele data is groot maar de capaciteit van de netwerken is groter.

De “oude” generatie

Het eerste abonnement zonder abonnement dateert uit 2008 toen T-Mobile de markt opende met een speciaal iPhone abonnement. Dit abonnement was in eerste instantie alleen bedoeld voor iPhone gebruikers maar het duurde niet lang voordat het contract voor iedere telefoon afgesloten kon worden. Kort erop volgden de andere provider zoals Ben, Vodafone en KPN. Het was jammer genoeg maar van korte duur. Mobiel internet abonnementen werden afgebakend met een Fair Use Policy dat snel overging in de datalimiet zoals wij deze nu kennen.

De nieuwe versie van onbeperkt

“Het komt niet als een verassing”; volgens Michael Slender van OnbeperktInternet.com. “In het verleden hebben we gezien dat Nederlandse providers het buitenland in de gaten houden, vooral de Verenigde Staten. De vier grootste providers van de Verenigde Staten zijn inmiddels allen overgehaald om onbeperkt internetten aan te bieden.” Tot nu toe zijn het alleen T-Mobile en Tele2 die het voorbeeld van de Amerikanen gevolgd hebben. Zo ging het ook in de Verenigde Staten waar in eerste instantie maar twee providers “onbeperkt” gingen. Het duurde niet lang. De overige twee providers konden simpelweg niet achterblijven onder grote druk van de klanten. Het resultaat is dat alle providers in de Verenigde Staten nu ongelimiteerde bundels aanbieden. KPN en Vodafone hebben aangegeven niet mee te gaan in de trend na vragen van media. Met de Verenigde Staten als voorbeeld is het echter niet de vraag of de twee overgebleven providers overstag gaan, maar wanneer.

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: