Microsoft Windows Server 2003 nog zes maanden ondersteund

Nog zes maanden en dan stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows Server 2003/R2. Na 14 juli 2015 is er vanuit Microsoft geen technische ondersteuning meer voor de 2003/R2-versie van Windows Server en geeft het bedrijf ook geen updates en patches meer vrij. Dit kan gevolgen hebben voor de veiligheid van systemen, waardoor organisaties misschien niet langer voldoen aan diverse compliance-standaarden. Voor IT-afdelingen is het van belang om nu snel informatie in te winnen over de alternatieven voor Windows Server 2003/R2 om op tijd te kunnen migreren.

windows-server-2003-2-728

Microsoft stopt met het ondersteunen van Windows Server 2003/R2, omdat het IT-landschap sinds de lancering ervan ingrijpend is veranderd. Ontwikkelingen als cloud computing en de nadruk op technologie en data voor primaire bedrijfsprocessen zijn daar een onderstreping van.

Uit onderzoek van Computer Profile blijkt dat – elf jaar na de releasedatum – Windows Server 2003 nog altijd in gebruik is bij 28 procent van de locaties met vijftig of meer werknemers. Computer Profile baseert zijn analyse op basis van ruim vierduizend gesprekken die zijn gevoerd over het gebruik van besturingssystemen en aanverwante software.

“Het is erg belangrijk om direct actie te ondernemen”, benadrukt Hans Bos, National Technology Officer bij Microsoft Nederland. “Zes maanden is niet veel voor een zorgvuldige migratie. Er zijn gelukkig meer dan voldoende tools beschikbaar, die het migratieproces vereenvoudigen.

Makkelijk maken

Om het klanten makkelijker te maken over te stappen, heeft Microsoft een stappenplan gemaakt voor het werken aan een toekomstbestendige omgeving.

Stap 1. Onderzoeken
Bepaal welke applicaties en workloads er nu nog op Windows Server 2003/R2 draaien. Klanten kunnen hiervoor gebruik maken van verschillende selfservicetools, zoals de gratis Microsoft Assessment en Planning Toolkit. Daarnaast zijn er vergelijkbare tools van andere leveranciers verkrijgbaar.

Stap 2. Beoordelen
Nadat alle systemen en applicaties in kaart zijn gebracht, is de volgende stap het catalogiseren ervan op basis van type, onmisbaarheid, complexiteit en risico. Hierna zijn workloads, applicaties en migraties te prioriteren.

Stap 3. Kiezen
Maak een keuze uit een nieuw platform of platforms. Een nieuw serverpark behoort tot de mogelijkheden, maar denk ook aan cloud-opties, zoals public of hybrid cloud.

Stap 4. Migreren
Start de migratie en profiteer daarbij van de diensten van Microsoft of een van zijn partners. Verschillende leveranciers bieden hiervoor do-it-yourself tools.

Meer informatie

Meer informatie over de gevolgen op het moment dat de support stopt, is te vinden op de speciale website. Ook kunnen bedrijven bij Microsoft of een van haar IT-partners terecht voor hulp.

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: