Kan ik zelf mijn MacBook accu vervangen?

Vaak merk je na 4 tot 6 jaar dat de gemiddelde werktijd van je MacBook batterij sterk afneemt. Dit heeft ermee te maken dat de batterij door herhaaldelijk ontladen versleten is. Een originele Apple batterij, maar ook een premium compatible MacBook accu, heeft niet het eeuwige leven en kan een bepaald aantal laadcycles doorlopen (voor de meeste gebruikers max. 1000). Het is verstandig om vervanging van een oude MacBook batterij niet te lang uit te stellen. Een versleten Li-ion batterij heeft namelijk de neiging om te gaan opzwellen, waardoor de trackpad bol gaat staan en uiteindelijk zelfs kan barsten.

Macbook Accu

Gelukkig is het eenvoudig om zelf je MacBook accu binnen enkele minuten te vervangen, ondanks dat het er wellicht ingewikkeld uitziet als je de bodemplaat loshaalt. Bij de meeste MacBook modellen die voor 2009 op de markt zijn gebracht zit de accu in de casing geklikt en later werd de accu slechts met enkele schroeven vastgezet. Een 15-inch MacBook Pro batterij zit bijvoorbeeld met niet meer dan 3 Triwing of Pentalobe schroeven in de casing bevestigd.

 

De connector, welke de batterij verbindt met het Logic Board van de Mac, kan veilig losgeklikt worden om vervolgens de accu uit de bodemplaat te schroeven. Bij MacBook Retina modellen die vanaf 2012 op de markt zijn gekomen is vervanging iets lastiger, aangezien deze accu’s in de casing verlijmd zitten. Vaak kun je de accu met een plastic pasje of spateltje uit de bodem wrikken.

 

Ben je op zoek naar een nieuwe MacBook accu? Let dan op de maximale laadcapaciteit (in mAh) en vergelijk dit met het vermogen van de originele batterij van Apple. Let ook op de kwaliteit en het merk van de energiecellen (Samsung/Panasonic is altijd goed). Dit bepaalt grotendeels de prestaties en levensduur van de batterij. Ten slotte is het goed om te kijken of de benodigde schroevendraaiers bij de accu geleverd worden.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.