Hoe werkt een Cold Corridor in een datacentrum?

De huidige norm in bijna elk datacentrum is momenteel het cold corridor principe. Hiermee staat de servers met de voorkant in een koude ruimte en de word de warme lucht naar buiten geblazen. Hiermee zorg je voor een optimale werk temperatuur voor de servers. Wat natuurlijk heel belangrijk is. Maar hoe werkt dat nou precies? Dat probeer ik hieronder uit te leggen. Ik wou het eerst aan de hand van een video doen maar tot nu toe heb ik nog geen partij gevonden waar een opname gemaakt kon worden in het datacentrum. Weet u een partij? Laat een reactie achter.

De cold corridor werkt met twee ruimtes, deze ruimtes zijn meestal kleine gangen in een grote ruimte. Zo worden de servers in racks geplaatst waarbij de voorkanten van de servers naar elkaar wijzen. De achterkanten van de servers staan naar de buitenkanten. De racks waarin de servers hangen worden vervolgens afgesloten met een dak en deuren waardoor de lucht niet verloren gaat. (Zie foto hieronder).

rack1

Aan de zijkanten van de ruimte staan verschillende airo’s. Deze airco’s worden zo hoog mogelijk gemaakt zodat ze de lucht pakken die het warmst is. De warme lucht stijgt naar boven waar de koude lucht beneden in de ruimte zit. Door de warmst mogelijke lucht te pakken werkt dit systeem het meest optimaal. De lucht die de airco pakt word vervolgens gekoeld in de airco en door de airco onder de vloer geduwd.

airco
Een datacentrum airco

Binnen het het gedeelte dat afgesloten zit met de deuren het dak zitten speciale roosters in de vloer. Deze roosters zorgen dat de koude lucht in de afgesloten ruimte naar boven komt. Hierbij word deze ruimte gekoeld en kunnen de servers gebruik maken van de koude lucht uit de airco’s. Hiermee ontstaat er een veel kleinere ruimte die gekoeld moet worden. Waarmee veel energie en kosten bespaard worden.

roosters in de vloer
roosters in de vloer

 

Heb je nog vragen of tips? Laat gerust een reactie achter!

You May Also Like

1 comment

I love reading through an article that can make men andd women think.
Also, thanks for allowing for me to comment!

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.