Google Gefeliciteerd!

Wanneer heb jij voor het laatst Google gebruikt? 10 minuten geleden? Het is vandaag een mooi moment om de browser te feliciteren. Het is vandaag namelijk precies 17 jaar geleden dat de domeinnaam Google.com geregistreerd werd.

google

Larry Page en Sergey Brin leerden elkaar kennen in op de Stanford-Universiteit. Vanaf 1996 werkten de twee heren samen aan un postdocstudenten informatica, de ontwikkeling van een zoekmachine. De zoekmachine had toen nog de naam BackRub i.p.v Google. Toen de zoekmachine klaar was werd deze ruim een jaar gebruikt in de Stanford-Universiteit maar bleek uiteindelijk veel te veel bandbreedte te gebruiken.

In 1997 besloten Larry Page en Sergey Brin dat de zoekmachine een nieuwe naam moest krijgen. Ze kozen toen voor de naam Google, een woordspeling op Googol, de wiskundige term voor een 1 met honderd nullen. Het verhaal gaat dat Google eigenlijk een spelfoutje was. Een inversteerder zou in het het begin Google op een cheque hebben geschreven in plaats van Googol, waarna er besloten zou zijn dat Google veel leuker klonk.

September 1998 werd Google als naamloze vennootschap geregistreerd in Californië. Het bedrijf maakte al snel naam. Februari 1999 was de eerste bedrijfsruimte, een gehuurde garage, al te klein en verhuisde het bedrijf naar een nieuw pand in Palo Alto, Californië. Enkele maanden later werd er opnieuw verhuisd. Google betrok toen voor het eerst een pand in Mountain View, een stad enkele kilometers ten zuiden van de Stanford-universiteit.

In de periode hierna ontwikkelde het bedrijf zich in sneltreinvaart. Vanaf mei 2000 was de zoekmachine in tien nieuwe talen te bezoeken: Deens, Duits, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Portugees, Spaans en Zweeds.

Google ging hierna een samenwerking aan met Yahoo! en bood zijn diensten enkele maanden later ook in het Chinees, Japans en Koreaans aan. De zoekmachine veroverde de wereld. Voor Google was de lancering van het advertentieprogramma Adwords, in oktober 2000, erg belangrijk. Het programma werd de grootste bron van inkomsten voor het bedrijf.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.