Debian Project gaat LeaseWeb inzetten voor hosting

Het Debian Project, ontwikkelaar van een van de eerste OS (operating system) distributies uit de Linux geschiedenis, heeft gekozen voor LeaseWeb Nederland, onderdeel van het wereldwijde hosting merk LeaseWeb, om de hosting infrastructuur te verzorgen voor het wereldwijd beschikbare Debian OS Snapshot Archief. De geleverde infrastructuur biedt een capaciteit van 80 Terabyte (TB), met ruimte om verder te groeien.

Het Debian OS Snapshot Archief, beschikbaar op http://snapshot.debian.org, biedt toegang tot oudere softwarepakketten die in Debian zijn opgenomen sinds de eerste lancering van het besturingssysteem, meer dan twintig jaar geleden. Het snapshotarchief geeft ontwikkelaars toegang tot een immense hoeveelheid historische informatie over Debian-pakketten, informatie die zij kunnen gebruiken voor softwareontwikkeling, inclusief debuggen en patchen.

Het Debian OS Snapshot Archief groeit continu, met een snelheid van momenteel meer dan 5 TB per jaar. Daarom zocht het Debian Project een hosting partner die hun wereldwijde behoefte aan infrastructuur zou kunnen ondersteunen.

Als onderdeel van een driejarig contract heeft LeaseWeb Nederland het Debian Project voorzien van een private rack met storage-servers, ondergebracht in één van zijn datacenters in de regio Amsterdam. Extra bandbreedtecapaciteit bij de geleverde oplossing, evenals een directe verbinding tot één van de grootste IP-netwerken ter wereld met een beschikbare bandbreedtecapaciteit van meer dan 4,5 Tbps, moeten Debian helpen aan een verbeterde gebruikerservaring.

 Wereldwijde beschikbaarheid

 Het OS Snapshot Archief is zeer belangrijk voor Debian,” zegt Luca Filipozzi, kernlid van het Debian System Administration Team. “Er staan duizenden softwarepakketten van Debian op het snapshotplatform. Het bevat twintig jaar geschiedenis, samengebracht op één locatie. Als ontwikkelaars geen toegang hebben tot een lokale repository, kunnen ze eenvoudig een oudere versie van jaren geleden vinden. Dat maakt het archief voor hen zo waardevol. Voor de meeste hostingproviders is het echter nogal een opgave om zo’n omvangrijk archief wereldwijd online beschikbaar te stellen. LeaseWeb is daar wel toe in staat, de high-performance infrastructuur en het wereldwijde bereik van LeaseWeb Nederland zorgt ervoor dat ontwikkelaars ons snapshotarchief overal ter wereld kunnen raadplegen.

Op dit moment groeit het storage-platform met ongeveer 5 TB per jaar, maar we kunnen niet precies voorspellen welke pakketten in de komende jaren bijgewerkt zullen worden,” zegt Filipozzi. “Wellicht dat we in de toekomst extra storageruimte nodig hebben, maar LeaseWeb Nederland heeft ons een zeer schaalbare storage-oplossing geleverd met goede mogelijkheden om snel grote hoeveelheden extra opslagcapaciteit toe te voegen op het moment dat dit nodig is.

 Donatie open source project

Omdat het Debian Project een non-profit open source initiatief is (geregistreerd onder SPI), met duizenden vrijwilligers over de gehele wereld, levert LeaseWeb Nederland de storage en hosting services kosteloos – als donatie aan het open source project.

De hostingprovider is overigens bekend met het open source besturingssysteem. Een aanzienlijk deel van de LeaseWeb klanten gebruikt namelijk een Debian-distributie voor hun Linux OS. In totaal gaat het om ongeveer een kwart van het klantenbestand van LeaseWeb Nederland dat gebruik maakt van een Debian-besturingssysteem, meestal voor web- en mailservers. De overige driekwart van de klanten kiest voor CentOS, Ubuntu (een OS afgeleid van Debian), FreeBSD of Windows.

Donaties spelen een essentiële rol in de ondersteuning van gratis en open source softwareprojecten,” zegt Marc Burkels, Manager Bare Metal Servers bij LeaseWeb. “De ontwikkelaars van LeaseWeb zijn onderdeel van de Debian-community. Zij delen hier hun kennis en geven ontwikkelde code terug aan het project. Wij willen daarom graag een ondersteunende bijdrage leveren, om onze waardering te tonen voor de twintig jaar aan inspanningen voor dit uiterst solide besturingssysteem.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.