Bevrijdingsdag in het teken van internetvrijheid

Bits of Freedom lanceert op Bevrijdingsdag de Internetvrijheid Toolbox. Op bof.nl/toolbox staan praktische adviezen en tools om je vrijheid en privacy online te beschermen. De dag wordt afgesloten met de Godwin-lezing door journalist en auteur Cory Doctorow. Doctorow zal in de vernieuwde Ledenlokalen van Artis, de plek van het voormalige bevolkingsregister, spreken over privacy, de NSA en de Stasi.

media_xl_1634433

Internetvrijheid Toolbox
Welke alternatieven zijn er voor WhatsApp? Hoe maak ik veilig gebruik van openbare WiFi? Hoe versleutel ik mijn e-mail? De Internetvrijheid Toolbox geeft op deze en veel meer vragen antwoord. Van beginners tot gevorderden; binnen een aantal minuten kan elke internetter zijn smartphone en laptop veiliger maken.

Godwin-lezing
De Godwin-lezing is een initiatief van Bits of Freedom, waarbij elke jaar op Bevrijdingsdag een prominente spreker expliciet parallellen trekt tussen actuele ontwikkelingen en het verleden.

De naam van de lezing is een verwijzing naar de ‘wet’ van Mike Godwin, die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een discussie over de Tweede Wereldoorlog. Wie het aandurft in discussies een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog te maken, krijgt algauw het verwijt een ‘Godwin’ te maken. De negatieve connotatie van de Godwin creëert een taboe op iedere historische vergelijking. Bits of Freedom wil dit taboe doorbreken en gelooft dat we met een oog op het verleden de discussie over staatssurveillance en privacy via historisch besef juist verder kunnen brengen.

De lezing vindt vanaf 20.30 uur plaats in de Blauwe Sterrenzaal van Artis, waar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog het bevolkingsregister was gevestigd. In 1943 pleegde het verzet een aanslag op dit register om te voorkomen dat de zeer gedetailleerde persoonsdossiers van Amsterdammers die daar lagen opgeslagen in handen zouden komen van de bezetter. Het register ging deels in vlammen op.

Gespreksleider van de avond is Maurits Martijn, journalist met expertise in Technologie en Surveillance bij De Correspondent. Naast Cory Doctorow zullen ook Hans de Zwart, directeur Bits of Freedom, en Artis-professor Erik de Jong spreken.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.