Gisteren was het wereld back-up dag. Elk jaar op 31 maart word deze dag gehouden om maar te zorgen dat mensen back-ups maken. Nu vertel ik zelf anderen ook altijd dat back-ups belangrijk zijn. En ik ben ook nog niet van plan om te gaan stoppen met zeuren over back-ups. Als je je spullen belangrijk vind dan maak je een back-up.
Dus deze blog is vooral voor jou, jij niet supertechnische gebruiker. Ik begrijp het helemaal je bent een blogger, fotograaf, boekhouder, recreatief computer gebruiker geen techie! Ik begrijp het je wilt je niet met back-ups bezig houden daar ben je te druk voor. Maar geloof je: Je krijgt het nog drukker als je geen toegang meer hebt tot je cloud, of als je straks je laptop laat liggen in het openbaar vervoer.
Bij het maken van een back-up denk je natuurlijk gelijk aan je computer. Maar vergeet niet je telefoon, je wilt toch niet ineens al je contacten kwijt zijn? Of al die foto’s op je tablet? Of al die spellen op je spelcomputer? Een back-up maken is het beschermen van al je gegeven van je computer tot je telefoon. Waarom van alles vraag je je nu af? Wist je al dat er elke minuut 113 telefoons gestolen worden. 1 op de 10 computers word per week besmet met een virus. En het belangrijkste 29% van alle bestanden die verwijderd worden per dag, hadden eigenlijk niet verwijderd moeten worden.
Nu denkt 30% van de computer gebruikers dat ze een back-up maken. Alleen onderstaande manieren die vaak voorkomen zijn geen back-ups al denken die gebruikers van wel.
- Een back-up van je laptop op een SD card in je laptop.
- Een back-up van je laptop op een externe schijf die in je laptop tas zit.
- Een back-up van je Gmail naar een ander Gmail account.
- Een back-up van je foto camera op je computer.
- Een back-up van je ebooks op je computer.
- Heb je een ander leuk voorbeeld? Post hem in de reacties
Maar hoe maak je dan wel een goede back-up? Hiervoor hebben de regel van drie. Binnen de IT is dit al de standaard procedure. Nu klinkt de regel van drie als drie eisen. Maar het zijn drie stappen van 3 – 2 – 1 :
- 3 back-ups van alles wat je belangrijk vind. Nee twee is niet genoeg als het belangrijk is.
- 2 verchillende vormen. Denk aan: Externe hardschijf + DVD of USB stick + CD of Dropbox + SD kaartje
- 1 back-up buiten je huis. Back-ups zijn leuk, maar als je huis afbrand en je hebt alles daar liggen dan ben je het nog kwijt
Het klinkt allemaal heel paranoide, ik begrijp het. Maar denk eens bij jezelf: Wat ben je kwijt op het moment dat NU je laptop crashed? Er zitten vast dingen bij waar je verdrietig van wordt als je het verliest? Of hoe vaak hoor je mensen niet klagen dat ze alles kwijt zijn omdat hun computer ermee stopte? Of omdat hun telefoon gestolen werd? En jij wilt toch niet de volgende zijn die moet vertellen dat hij alles kwijt is?
Overtuigd dat back-ups belangrijk zijn? Dit is wat je minimaal moet doen voor een back-up:
- Zorg ervoor dat je TWEE fysieke back-ups hebt buiten je computer om. De makkelijkste manieren hiervoor zijn de externe hardeschijf en een USB schijf.
- Zorg voor minimaal een wekelijkse back-up van alles wat belangrijk is. Er zijn genoeg manieren om dit automatisch te doen.
- Neem je twee fysieke back-ups nooit mee in je laptop tas, bewaar ze niet naast elkaar, leg ze niet in de buurt van je computer.
- Maak een gratis back-up in de cloud. (Dropbox, CloudDrive, SkyDrive, Google Drive etc.)
- Vergeet niet je telefoon(s) en tablets ook wekelijks te back-uppen
- Vertrouw vooral de cloud niet! Ik maak een back-up van mijn dropbox. De cloud alleen is niet voldoende.
- Vertrouw de grote providers niet. Ik maak ook een backup van mijn Gmail en Outlook.
En de belangrijkste stap die we vooral niet moeten vergeten: Oefen met het terug zetten van de back-ups. Het maken van de back-up gaat in 99.99% van alle gevallen goed. Het terug zetten van de back-up is waar problemen ontstaan. Het testen van je back-ups kan dus geen kwaad. Dit zorgt ervoor dat het in een keer goed gaat als het wel echt nodig is.