Zo blijf je online veilig in contact met je dierbaren

Op momenten als deze zijn veel mensen op zoek naar eenvoudige manieren om virtueel in contact te blijven met vrienden, familie en collega’s. Van digitaal vergaderen en college volgen, tot virtueel borrelen; met de vele apps is de social distance online, kleiner dan ooit. Maar zijn de apps, zoals Zoom en Houseparty, die door de huidige situatie zo populair zijn geworden wel zo veilig? Kaspersky komt met tips!Houseparty, een app waarmee gebruikers in groepen of één-op-één kunnen chatten, videobellen en spelletjes spelen, was de afgelopen dagen veel in het nieuws. Veel gebruikers beweren dat hun Instagram-, Spotify-, Netflix- en PayPal-accounts zijn gehackt door de videochatapp. Er is geen bewijs dat dit ook daadwerkelijk zo is en de makers van Houseparty, Epic Games, spreken van een lastercampagne.

Naast het Coronavirus ligt er dus ook zeker een ander gevaar op de loer: cybercriminaliteit. Kaspersky geeft tips over hoe je het digitale contact met je dierbaren veilig houdt en app hacks voorkomt.

Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een app downloadt:

• Hoe verdient de app geld? Als het gratis is, is je informatie waarschijnlijk de prijs. Kijk daarom naar de rechten om te zien welke gegevens ze oogsten, opslaan en hergebruiken.
• Worden de gegevens versleuteld verzonden door de app?
• Wees je bewust van de social engineering tactieken. Met andere woorden; hoe weet je dat de mensen in de app waarmee je verbinding maakt, zijn wie ze zeggen dat ze zijn? En hoe controleer je de informatie of links die ze je sturen?
• Onthoud dat niets 100% veilig is. Hoewel je misschien niet zo’n interessant doelwit bent voor een hacker als Jeff Bezos, CEO van Amazon, kunnen we allemaal slachtoffer worden van app hacks.

10 top tips voor het gebruik van apps:

1. Bekijk je privacy- en beveiligingsinstellingen zorgvuldig.
2. Gebruik unieke, complexe wachtwoorden voor alle online accounts.
3. Beperk wat voor anderen zichtbaar en deelbaar is.
4. Vertrouw niet automatisch iemand. Controleer de contactpersonen die met je in contact zijn gekomen of gekoppeld zijn op een app.
5. Schakel functies uit, tenzij je ze gebruikt of nodig hebt om de toegang mogelijk te maken (bijv. microfoon, camera toegang, enz.).
6. Post geen dingen waarvan je niet wilt dat iedereen het ziet.
7. Meld misbruik.
8. Bescherm al jouw apparaten met een internetbeveiligingsproduct.
9. Installeer updates zodra deze beschikbaar zijn.
10. ls het werk gerelateerd is, gebruik dan voor bijvoorbeeld groepsbijeenkomsten de app die door jouw werkgever wordt aanbevolen en/of verstrekt, in plaats van jouw eigen favoriete app.

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: