Waar kan ik mijn telefoon inleveren?

Ongeacht hoe blij je was toen je je nieuwe toestel voor het eerst in handen had, er komt een dag dat je telefoon weer zal willen verkopen. Er wordt immers altijd weer een verbeterde versie geïntroduceerd. Een model dat mooier, dikker, dunner, groter of juist kleiner is en dat nog veel meer functies te bieden heeft dan je oude mobiel. Op dat moment kun je best wat extra geld gebruiken om een nieuwe investering te doen en besluit je je huidige telefoon te verkopen. Maar waar kun je dan het beste terecht?

Particuliere verkoopsite of opkoper?

Je kunt proberen zelf je telefoon aan een particulier te verkopen door het toestel op een verkoopsite aan te bieden als Marktplaats.nl of Speurders.nl. Het bereik van deze sites is enorm en er zullen dan ook zeker geïnteresseerden op jouw advertentie reageren. Helaas loop je op deze manier ook wel enig risico. Zo weet je natuurlijk nooit wie je aan de deur krijgt en zeker bij dure smartphones komt het weleens voor dat je ter plekke gedwongen wordt je toestel af te geven zonder dat je daar een cent voor ontvangt. Een veiligere optie is dan om je telefoon aan een opkoper of een gerenommeerd bedrijf te verkopen. Op internet vind je niet alleen adressen, maar ook reviews die van nut kunnen zijn.

Recycle of refurbish

Opkopers geven je meestal een lagere prijs voor je toestel, dan je van een particuliere koper zou kunnen krijgen. Daarbij moet wel aangemerkt worden, dat een opkoper vaak heel overzichtelijk, snel en betrouwbaar te werk gaat. Meestal zijn het bedrijven die oude telefoons recyclen of refurbishen. Dat wil zeggen dat ze de toestellen, die niet meer te verkopen zijn, uit elkaar halen voor de onderdelen. Modellen die nog wel aantrekkelijk zijn voor de handel worden opgeknapt en opgeschoond en als refurbished items te koop aangeboden. Omdat veel mensen belang hechten aan duurzaamheid en het milieu, is de markt voor dit soort artikelen nog steeds groeiende. Een model dat een jaar oud is, kan op die manier nog best een aardig bedrag opleveren. Aan de andere kant kunnen gebruikers die geen waarde hechten aan de nieuwste gadgets, zo een goed toestel op de kop tikken voor een voordelige prijs.

Voorwaarden voor verkoop

Als je een gebruikte telefoon wilt verkopen, zijn er afhankelijk van het soort verkoop een aantal voorwaarden waar het toestel aan moet voldoen. Gaat het om een oud model, dat beschadigd is en waar geen onderdelen meer voor te krijgen zijn, dan rest je niet anders dan deze te laten recyclen. Je zal hier naar alle waarschijnlijkheid geen of weinig geld voor ontvangen. Doneren aan een goed doel kan ook. De onderdelen worden verkocht en de opbrengst krijgt een mooie bestemming.

Heb je besloten je abonnement te verlengen en mag je een nieuw toestel uitzoeken? Dan zal je huidige telefoon waarschijnlijk nog niet zo oud zijn. Deze telefoons zijn zeer geschikt om nog voor een leuke prijs te verkopen. Voorwaarde is wel dat ze goed werkend zijn en nog over alle functionaliteit beschikken. De smartphone mag niet beschadigd zijn en de display is nog intact. Het is ook belangrijk dat je alle toebehoren er (in goede staat) bijlevert, dus de batterij en oplader. Verder moet je ervoor zorgen dat de telefoon leeg is en niet beveiligd met een pincode.

Back-up, reset, sell!

Heb je een bedrijf of particulier gevonden, die jouw telefoon wil kopen? Vergeet dan niet de laatste stappen te zetten: back-up, reset en sell. Jouw toestel moet natuurlijk helemaal schoon zijn van persoonlijke gegevens. Omdat je misschien niet meer precies weet, wat er allemaal op staat en waar, kun je het beste eerst een back-up maken. Daarna reset je het toestel naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen. Omdat ook gegevens die gewist zijn nog sporen kunnen achterlaten, wordt geadviseerd om het geheugen van je ‘lege’ smartphone nog eenmaal te overschrijven. Je kunt dit heel eenvoudig doen door er een lang filmpje op te zetten van bijvoorbeeld een kale muur of een leeg tafelblad. Hierna zet je nogmaals alles terug naar de fabrieksinstellingen. Nu is je telefoon echt klaar voor de verkoop.

Vergelijk verschillende opkopers met elkaar

Tot slot nog een belangrijk advies. Vergelijk verschillende opkopers met elkaar. Uit een recent onderzoek komt naar voren dat er grote prijsverschillen zijn bij de inkoopsites. Kijk welke voorwaarden ze hanteren, wat ze bieden, hoe snel ze uitbetalen en welke ervaringen andere mensen met ze hebben. Dan kom je er al snel achter wat voor jou de beste partij is en hoe het hele verkooptraject in zijn werk gaat. Wanneer je jouw oude toestel op een goede manier verkocht hebt, staat je niets meer in de weg om een mooi nieuw model uit te zoeken.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.