Virtual reality heft vele toepassingen, puur entertainment, business of sociale interactie. Ook de medische wereld toont interesse in virtual reality, universiteiten werken al een tijdje met de nieuwste vr technologie. Maar nu heeft een simpele Google cardboard wel iets heel bijzonders teweeg gebracht.
Een meisje van 4 jaar oud genaamd Teegan Lexcen is geboren met maar 1 long en een misvormd hart. De linkerkant van haar hart begon weg te glijden naar de plek waar een long hoorde te zitten, de prognose zag er erg slecht uit. De doctoren in Minnesota vertelden de ouders van Teegan dat deze afwijking niet verholpen kon worden, ze zou sterven. Teegan’s ouders lieten het hier niet bij zitten en hebben naar elke mogelijke oplossing gezocht, uiteindelijk kwamen ze bij Dr. Burke terecht.
Het grootste obstakel voor Burke was dat hij niet kon zien wat er in het de borst van Teegan gebeurde, reden voor veel andere artsen om niet door te gaan met een operatie. MRI scans gaven een redelijk beeld over de locatie van het hart, maar hij kon niet zien waar hij de eerste incisie moest maken. Een kritiek punt in een operatie is de eerste incisie, als dit verkeerd gaat kan de hele operatie verkeerd lopen.
Dr. Juan-Carlos Muniz kreeg hoogte van deze operatie, hij is het hoofd van de MRI divisie in het Nicklaus Kinderziekenhuis. Hij kwam naar Burke met een telefoon en Google Cardboard met daarop een 3D model van Teegan’s hart. Muniz had alle MRI scans ingeladen op het programma Sketchfab, een programma dat 2D afbeeldingen omzet in 3D modellen. Burke was erg verbaasd over het resultaat: Door mijn hoofd te draaien kon ik verschillende aspecten van het hart bekijken, hierdoor leek het net alsof ik het hart in het echt bekeek in een operatiekamer.
MEDISCHE VIRTUAL REALITY
Waar de meeste mensen denken dat virtual reality alleen leuk is om te gamen, had de medische wereld een andere kijk op de technologie. Virtual reality is niet alleen leuk, maar ook echt nuttig. Studenten die ooit hopen arts te worden krijgen nu al les in virtual reality, met een bril op krijgen ze een rondleiding door het menselijk lichaam en kunnen ze virtuele operaties doen. In de toekomst worden artsen hier alleen maar beter van, door een zo echt mogelijke omgeving te creëren leert een arts het lichaam van de patiënt beter kennen.
Op den duur kunnen moeilijke operaties makkelijker worden, omdat artsen nu toegang krijgen op locaties in het lichaam die anders niet te bereiken waren. Zo ook bij Teegan Lexcen, aan de hand van het 3D model kon de operatie uitgevoerd worden, de operatie duurde zo’n 7 uur en was een succes.Virtual reality is erg leuk, maar heeft de potentie om levens te redden.