Voor niets gaat de zon op: scammers maken gebruik van nieuwe truc met ‘datalekvergoeding’

Kaspersky heeft onlangs een nieuwe truc voor online fraude ontdekt waarbij mensen onterecht kunnen denken dat ze recht hebben op een vergoeding voor gelekte persoonlijke gegevens. Echter, om deze te ontvangen, verlangen scammers dat je een tijdelijk Amerikaans social security-nummer koopt voor ongeveer 9 dollar per stuk. Er zijn al mensen gedupeerd in Rusland, Algerije, Egypte, de VAE en andere landen. Voor zover bekend, zijn er nog geen Nederlandse slachtoffers.De scam die door Kaspersky werd geïdentificeerd betreft een website die zogenaamd eigendom is van het Personal Data Protection Fund, dat is opgericht door de US Trading Commission. Zoals gezegd betaalt het fonds een vergoeding aan degenen die mogelijk het slachtoffer zijn geworden van gelekte persoonlijke gegevens en het is beschikbaar voor inwoners uit alle landen van de wereld.

Als je geïnteresseerd bent, biedt de site aan om te controleren of er ooit gebruikersgegevens van jou zijn gelekt. Hiervoor moet je je achternaam, voornaam, telefoonnummer en socialmedia-accounts invullen. Als je dit hebt gedaan, wordt een waarschuwing getoond die aangeeft dat er gegevens, zoals foto’s, video’s en contactgegevens, zijn gelekt waardoor je recht hebt op een vergoeding van duizenden dollars. Je wordt vervolgens niet gevraagd om alleen je rekeningnummer in te voeren en te wachten tot je de betaling ontvangt; gebruikers moeten hun eigen social security-nummer opgeven (SSN – een negencijferig nummer dat wordt toegekend aan Amerikaanse staatsburgers en permanente en tijdelijke ingezetenen met een baan).

Wat je ook doet – of je nu geen SSN hebt of het juiste bestaande SSN invoert – de website zal melden dat er fouten zijn opgetreden en er wordt tegen een betaling van 9 dollar een tijdelijk SSN aangeboden. Na akkoord wordt het slachtoffer doorgestuurd naar een betalingsformulier in het Russisch of Engels met de aankoopprijs in respectievelijk roebel of dollar. Het specifieke formulier is afhankelijk van het IP-adres van het slachtoffer.

“De scammers zijn waarschijnlijk Russisch, wat blijkt uit het verzoek om betaling in roebel. Ook zijn er de verdachte overeenkomsten van de scam met andere aanbiedingen om gemakkelijk geld te verdienen, waar inwoners van Rusland en het GOS al regelmatig zijn ingetuind. De e-bait in die scams varieert, maar de scams zijn meestal in het Russisch. Toen sommige organisaties gebruikers eenmaal gingen uitbetalen, zagen oplichters kans om hier ook munt uit te slaan”, aldus Jornt van der Wiel, beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: