Romantische phishing is populairder dan ooit

Kaspersky Lab experts constateren dat dit jaar veel meer phishing-praktijken plaatsvinden rondom Valentijnsdag dan een jaar geleden. Het aantal gedetecteerde en geblokkeerde pogingen om frauduleuze romantische of erotische websites te bezoeken is in de eerste helft van februari meer dan verdubbeld in vergelijking met diezelfde periode in 2018. Cybercriminelen lijken elke aanleiding aan te grijpen om geld en gegevens buit te maken, zo blijkt uit de dreigingsanalyses. De Kaspersky Lab experts hebben wereldwijd 4,3 miljoen criminele activiteiten opgespoord tegen 2 miljoen afgelopen jaar in aanloop naar Valentijnsdag.

 De zwaarst getroffen landen zijn Brazilië (ruim 6,4 procent van alle detecties), Portugal (meer dan 5,8 procent) en Venezuela (5,5 procent). Daarna komen Griekenland (5,3 procent) en Spanje (5,1 procent). Uit grondige analyse van de e-mails blijkt dat fraudeurs nietsvermoedende consumenten vooral in de val proberen te lokken met geschenkartikelen die zogenaamd in de voorverkoop zijn. Erotische artikelen zijn erg populair. Waakzaamheid is belangrijk, ook als er liefde in het spel is, zo onderschrijven de bevindingen van het Kaspersky Lab onderzoek.

“Ons onderzoek toont aan dat er geen verschil is tussen phishing-activiteiten in het kader van grote sportevenementen, nep-facturen of romantische voorwendselen”, zegt Andrey Kostin, Secuity-expert bij Kaspersky Lab. “Al deze activiteiten zijn gericht op het stimuleren van emoties. Of het nu gaat om opwinding, stress of liefde. Zo kan bijna alles een wapen worden voor cybercriminelen. Deze gedetecteerde piek in aanloop naar Valentijnsdag is opnieuw een goede waarschuwing dat we altijd voorzichtig moeten zijn op het internet. Ook als je heel onschuldig online een bos bloemen voor je geliefde bestelt.”

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.