Preview: openSUSE 12.3 (Server)

De officiële release van openSUSE is nog maar enkele dagen weg. Een mooi moment om eens te kijken wat de nieuwe versie gaat brengen. De focus voor mij ligt vooral op OpenSUSE voor servers, de desktop word behandeld naar de echte release.

openSUSE 12.3 komt met de nieuwste stabiele versies van alle populaire databases. Het komt standaard met MySQL PostgreSQL en MariaDB. Voor PostgreSQL houdt dit in dat het versie 9.2 is. Voor MariaDB en MySQL is dit 5.5. Op het gebied van LAMP kan nu zowel MySQL and MariaDB gebruikt worden.

Tegenwoordig draaien Servers niet alleen maar web-diensten of databases. openSUSE is helemaal klaar voor de toekomst met cloud software out of the box. Met slechts enkele klikken kan je een complete virtuele cluster opzetten. openSUSE komt ook met Gnome Boxes, een nieuwe manier om controle te houden op alle virtuele machines. Ook is het mogelijk om via een dashboard live thumbnails te zien, waardoor je makkelijk in de gaten kan houden of en waar er iets mis gaat. Ook word openSUSE standaard met OpenStack geleverd.

Al met al genoeg reden om openSUSE minimaal voor een testrit te gebruiken als deze is uitgekomen.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.