iTunes wilt bioscoop films gaan tonen

Apple is in gesprek met grote Amerikaanse filmstudio’s om nieuwe bioscoopfilms eerder in de eigen muziek- en videowinkel iTunes te krijgen. Dat stellen anonieme bronnen die bekend zijn met de discussies donderdag tegen Bloomberg.

De studio’s overwegen om films al twee weken na hun verschijning in de bioscoop thuis aan te bieden. Daarvoor zou dan wel een relatief hoog bedrag, van tussen de 25 en 50 dollar (23 tot 46 euro), voor betaald moeten worden. Zo zou het huren van een bioscoopfilm ongeveer even duur zijn als een trip naar de bioscoop met een gezin.

Napster-oprichter Sean Parker werkt met zijn nieuwe startup Screening Room aan een vergelijkbaar idee. Hij wil het mogelijk maken om nieuwe films via een speciale settopbox thuis te kijken. Dat kastje zorgt onder meer voor beveiligingsfuncties, zodat filmpiraten kunnen worden opgespoord.

De Hollywood-studio’s zouden zich nog zorgen maken over de beveiliging van films in iTunes. Ze willen dat het onmogelijk wordt om een film te verspreiden door de televisie waar hij op draait te filmen. Daarom moeten er onzichtbare watermerken worden aangebracht, die de identiteit van filmpiraten kunnen ontmaskeren.

Eigenaren van bioscoopketens verzetten zich fel tegen de plannen. Zij vrezen dat ze minder zullen verdienen als de nieuwste films ook thuis te zien zijn.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.