Het businessmodel van printerfabrikanten wordt vaak vergeleken met dat van Gilette, de bekende maker van scheermesjes. Gilette biedt tegen lage prijs een scheermeshouder aan waar slechts één soort scheermesje op past, die van Gilette zelf. Scheermesjes zijn een disposable product en als je tevreden bent over de scheermeshouder, is Gilette gegarandeerd van herhalingsaankopen. In deze strategie maak je van je disposable product een premiumproduct, waarvoor consumenten een hogere prijs betalen. Dit zie je in vergelijkbare vorm in de printermarkt. De prijs van een nieuwe printer is vaak scherp, maar het rendement wordt gemaakt met de inktpatronen en inktcartridges. Dit businessmodel staat onder druk.
A- of B-merk?
Wie wel eens in het assortiment van een elektronicaleverancier heeft gekeken, zal zich verbazen over de enorme hoeveelheid inktpatronen en inktcartridges in diverse uitvoeringen, voor even zo diverse merken. De keuze voor printer A lijkt automatisch een keuze voor inktpatroon A te impliceren. Toch zien we ook inktpatronen en cartridges op de markt die zeggen compatibel te zijn met een bepaald type printer en merk. Vaak zijn deze zogenaamde cartridges van een B-merk geproduceerd in licentie. De officiële printfabrikant verleent, uiteraard tegen betaling, toestemming om passende cartridges te produceren, geschikt voor de eigen printers. De B-fabrikant hoeft geen ontwikkelkosten terug te verdienen en zal ze tegen een lagere prijs aanbieden. Het is in het belang van het A-merk dat de kwaliteit van het B-merk vergelijkbaar is met het eigen merk. Enige vorm van kwaliteitscontrole en samenwerking ligt voor de hand.
Hervulde toners en cartridges
Er zijn bedrijven die zich erop toeleggen om lege cartridges en toners te hervullen met drukinkt. Vaak zullen ze in het omhulsel een gaatje boren en de eigen inkt zo toevoegen. Hier zijn toch wel wat aspecten waarop een consument zou moeten letten. Er bestaan uiteraard vermoedens dat de levensduur van een toner of cartridge langer zou kunnen zijn dan de inhoud van ze meegaat. Toch zullen ook de meer duurzame onderdelen van een toner of cartridge een bepaalde mate van slijtage gaan vertonen. Het is maar de vraag of je het risico wilt lopen dat deze versleten onderdelen je prints in negatieve zin gaan beïnvloeden of zelfs je printer kunnen beschadigen. Het is goed om hier alert op te blijven. Bij problemen zou het immers ook kunnen dat de printerfabrikant oordeelt dat er in strijd met garantiebepalingen is gehandeld.
Hergebruikte toners en cartridges
Een andere mogelijkheid is de volgende, welke aan populariteit wint. Gebruikte cartridges en toners worden uit elkaar gehaald, de onderdelen getest en versleten onderdelen vervangen. Restproducten worden gerecycled, bijvoorbeeld tot plastic pallets voor andere industriële toepassingen. De risico’s op een mindere kwaliteit, vergeleken met officiële cartridges, worden bij hergebruikte cartridges voor een zeer groot deel weggewerkt. Er is immers sprake van een test- en controlefase.
Uiteindelijk zal de beslissing liggen bij de goed geïnformeerde en alerte consument. In hoeverre is hij bereid om risico’s te aanvaarden, in hoeverre vertrouwt hij het verhaal van de officiële fabrikant en weegt dit op tegen de aanzienlijke prijsvoordelen die te behalen zijn door het gebruik van hergebruikte cartridges?