Fries bedrijf lanceert de Cryptoboss USB

Een Fries bedrijf heeft een USB-stick van 999 euro gelanceerd waarmee gebruikers anoniem kunnen internetten en versleuteld communiceren. De Cryptoboss, zoals de stick heet, wordt geleverd met een browser, fotobewerkingssuite, boekhoudprogramma, e-mailclient en een officepakket. Tevens wordt er PGP-software meegeleverd om versleuteld te kunnen e-mailen. Het lijkt daarmee op het privacybesturingssysteem Tails.

Standaard maakt het besturingssysteem van de Cryptoboss gebruik van het Tor-netwerk, waarmee gebruikers anoniem kunnen internetten. Gegevens worden op de USB-stick opgeslagen, zodat er geen sporen op de harde schijf van de computer zijn te vinden. Verder worden alle data standaard versleuteld. Voor het gebruik van de Cryptoboss moeten gebruikers dan ook een wachtwoord opgeven.

“Het grote voordeel van Cryptoboss ten opzichte van anderen is dat wij een combinatie van hardware en software leveren die meteen klaar is voor gebruik. Andere op privacy gerichte besturingssystemen moeten eerst door de gebruiker worden gedownload en op een zeer omslachtige manier worden geïnstalleerd op een USB-stick. De Cryptoboss is veel gebruiksvriendelijker en eigenlijk door iedereen te gebruiken vanuit de doos”, aldus het Friese bedrijf achter de USB-stick dat zich in Drachten bevindt.

De Cryptoboss komt in drie uitvoeringen. De 32GB-versie kost 999 euro, terwijl de versies van 64GB en 128GB respectievelijk 1199 euro en 1399 euro kosten. Als USB-stick lijkt de Corsair Flash Survivor Stealth te worden gebruikt. Voor gebruikers die een soortgelijke, goedkopere oplossing zoeken is er het eerder genoemde Tails. Dit is ook een besturingssysteem om anoniem mee te internetten en versleuteld te communiceren dat tevens allerlei tools zoals Libre Office, GIMP en Audacity bevat. Het is daarnaast gratis te downloaden en te gebruiken.

You May Also Like

1 comment

Dhr.Boersma says:

Tails is rommel. Was in de tijd van edward snowden misschien goed maar ius nu achterhaald

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.