3 populaire toepassingen van een Formlabs SLA printer

3D printen heeft in de laatste jaren een sterke vlucht genomen. Het printen van simpele objecten is met goedkope printers al mogelijk. Voor meer geavanceerde objecten zijn 3D printers van hogere kwaliteit nodig. Een populaire oplossing hiervoor zijn 3D printers van Formlabs. Deze printers maken gebruik van de StereoLithography Apparatus (SLA) technologie en zijn daarmee in staat om tot in hoge precisie bouwwerken te realiseren die diverse toepassingen hebben. Binnen dit artikel willen we je meenemen in een aantal toepassingen waarbij de SLA techniek wordt toegepast met behulp van een SLA printer.

1.     Product design

Bij prototyping is 3D printen de laatste jaren praktisch onmisbaar geworden. Met een Formlabs 3D printer kan snel en op hoog niveau een prototype worden gerealiseerd. In de eerste fases van de ontwerpen zal dit met name op hoofdlijnen zijn, maar dankzij de mogelijkheid om te printen met een hoge resolutie, kunnen ook de details perfect uitgewerkt worden met een 3D printer van Formlabs. Het grote voordeel van prototypes uit een Formlabs SLA printer komt voort uit de hoge mate waarin de realiteit kan worden nagebootst. Zo lijkt een prototype niet alleen op het uiteindelijke product, maar ook de werking kan alvast worden getest en worden beoordeeld.

2.     Engineering

De meeste materialen en onderdelen die gebruikt worden in de bouwkunde, vereisen een hoge mate van hardheid en duurzaamheid. Daarom wordt er op dit moment nog relatief weinig gebruik gemaakt van 3D geprinte onderdelen in bijvoorbeeld motoren. Toch zijn sommige automerken al intensief bezig met het testen van 3D geprinte onderdelen. Een Formlabs printer wordt daarbij doorgaans niet ingezet om grote hoeveelheden onderdelen te printen, maar in de testfase kan een kleinschalige SLA printer al wel veel betekenen in de engineering. Formlabs printers worden in sectoren waarin minder bulk geproduceerd wordt al wel vaker ingezet. Onderdelen die exact op maat gemaakt moeten worden in een ontwerpprogramma, kunnen met behulp van een Formlabs printer namelijk in hoge resolutie worden uitgeprint. Bottleneck bij de Formlabs printers is vaak het werkoppervlak van de printer. De Formlabs Form 2 heeft bijvoorbeeld 145x145x175mm. Voor veel kleine onderdelen is dit voldoende, maar voor grotere onderdelen is dit te klein.

3.     Dentaal

Een sector waarin maatwerk van groot belang is, is de medische sector. Omdat de regelgeving binnen deze sector erg streng is, moet de kwaliteit van de te ontwikkelen producten zeer hoog zijn. De kans op beschadiging van het geprinte object moet zo klein mogelijk zijn. Dankzij de printtechniek van SLA (waarin vloeibare materialen worden geconverteerd tot solide objecten), is de kans op beschadiging zeer klein. Daarom leent de dentale sector zich ook erg goed voor het gebruik van 3D geprinte onderdelen. Er kan namelijk op kleine schaal heel precies een object worden gemaakt voor een cliënt. Deze cliënt heeft een uniek gebit waar een toepassing op maat voor moet worden gemaakt. Met een Formlabs printer kan er relatief goedkoop een toepassing op maat gemaakt worden. Bovendien is de toegankelijkheid van een Formlabs printer zeer hoog. Met behulp van een computerprogramma kan er een beugel of bitje op maat worden gemaakt binnen een tijdsbestek van ongeveer 3 uur. Ook de kosten van het printen vallen zeer mee. Onder de €10,- materiaalkosten is het al mogelijk om te printen.

Veelzijdigheid van toepassingen

De drie toepassingen die hierboven zijn genoemd zijn drie voorbeelden waarin de Formlabs printers veel gebruikt worden. De Formlabs printers zijn in Nederland online verkrijgbaar bij 3DNinja. Daarnaast zijn er veel andere sectoren waarin toepassingen zijn voor de  Formlab printers. Dankzij de goede toegankelijkheid van de printers in combinatie met de lage productiekosten en relatief lage aanschafkosten, is het voor veel bedrijven en organisaties aantrekkelijk om te testen en op kleine schaal te produceren met behulp van een Formlab printer. Dankzij de stappen die Formlab bovendien zet in de kwaliteit, zullen de mogelijkheden in de toekomst alleen maar gaan toenemen.

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.