Radboudumc zet IoT-medicijndoosje in om therapietrouw te bevorderen

Gebrek aan therapietrouw is een groot probleem bij veel patiënten die medicatie krijgen voorgeschreven; het vergeten van een pil kan de werking van de therapie flink verminderen. Daarom is het Radboudumc voor patiënten met CML (Chronische myeloïde leukemie) gestart met een integrale aanpak om therapietrouw te bevorderen. Sensemedic, het slimme medicijndoosje van Evalan, monitort het innamegedrag op afstand en stuurt patiënten een sms als ze vergeten een medicijn in te nemen.

De IoT-software achter dit systeem is gekoppeld aan CMyLife, een platform van het Radboudumc. Dit platform biedt patiënten antwoorden, begeleiding en handvatten voor zelfhulp, zodat patiënten de regie kunnen nemen in hun eigen zorgproces. Als patiënten inloggen op CMyLife kunnen ze inzien welke medicijnen ze innemen en welke score ze halen als het gaat om therapietrouw. Met zorgverleners wordt ook gekeken naar de redenen van het niet nemen van medicatie. Soms hebben mensen veel last van bijwerkingen of worden de medicijnen vergeten. Door meer uitleg te geven over bijwerkingen, extra zorg van de verpleging, een uitgebreide uitleg van de apotheek, het monitoren van de inname en het sturen van reminders via sms wordt de therapietrouw verhoogd.

Samenwerking Radboudumc en Albert Schweizer ziekenhuis

Het Albert Schweizer ziekenhuis werkt al sinds 2015 met het Sensemedic medicijndoosje in het GLOBAS-project. GLOBAS staat voor Gebruik Langdurige Orale Oncolytica Behandeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het gaat om een intensieve begeleiding op maat, omdat het voor patiënten oncologie in het dagelijks leven niet eenvoudig is om altijd op de juiste tijd en op de juiste manier medicijnen in te nemen. Met GLOBAS helpt het Albert Schweizer ziekenhuis patiënten de therapie vol te houden. Radboudumc, het Albert Schweizer ziekenhuis en Evalan werken samen om kennis op dit vlak te delen en de dienstverlening verder te verbeteren.

Henk Schwietert van Evalan over het project: ‘Steeds meer zorgprofessionals en farmaceuten zien in dat het niet werkt als je tegen patiënten zegt: ’Hier zijn je medicijnen, veel succes.’ Door een integraal platform met uitleg, monitoring, begeleiding en ondersteuning kun je patiënten helpen bij het volhouden van de therapie. Wat ons betreft is dit de toekomst van patiëntenzorg en we zijn erg blij dat we hieraan kunnen bijdragen.’

You May Also Like

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.